Valittavatko kaikki naiset vai eivätkö miehet kestä neuvoja naisilta?

 • Artikkelin kategoria:Alona
 • Artikkelin kommentit:8 kommenttia

Otsikko on oikeasti kysymys, johon toivoisin saavani mahdollisimman monelta mielipiteen -vastaus tähän on kuitenkin vain kaikkien mielipide, oikeaa tai väärää vastausta ei tähän varmastikaan löydy.

Kuva: Mike Siren


On
varmasti sanomattakin selvää, että meidän parisuhteessa saattaa olla aiheeseen liittyviä ongelmia, muutenhan en niistä kirjoittaisi. Meidän vlogin seuraajat ovat saaneet siitä jopa ihan konkreettista todistusaineistoa. Tiedän myös, että on paljon parisuhteita, joissa on alettu riitelemäänturhistaasioista, kun on tullut arki vastaan. Mutta toisaalta, kuka sen päättää mikä on turhaa ja mikä ei
Nyt puhun omasta puolestani ja voin kertoa, että meidän suhde on muuten ”täydellinen”, mutta me saatetaan vääntää näistä arjen askareista päiväkausia. Olen luonteeltani aika temperamenttinen ja sanon asioista ärhäkästi ja hyvinkin helposti. Minulla on myös pienipakkomielletiettyjen kotiaskareiden suhteen –tykkään, että koti on siisti, tavarat paikoillaan ja toivon, että kaikki hoitaisivat omat tavaransa omille paikoilleen jneOlen ennen valittanut näistä ja muistakin asioista jatkuvasti, mutta huomasin, että se ei ollut kivaa kenellekään, ei edes minulle. Arttukin kohteliaasti ilmaisi, että jos jatkan samaan malliin, ei hän tule sitä kestämään.
Joten, silloin oli vain katsottava itseään peiliin ja on myönnettävä, että on aika muuttua. Näin tein ja tein muutoksen. Lopetin jatkuvannalkuttamisen”, mutta lopetin samalla myös muiden jälkien siivoamiseen. Tämä johti tietenkin sotkuiseen kotiin ja sitä koskevaan uuteen keskusteluun/riitaan. Tätä rumbaa on jatkunut on/off tyylillä jo pari vuotta. Neljän vuoden yhdessä olon aikana, meidän ainoat riidat liittyvät arkisiin asioihin, emmekä ole edelleen löytäneet ratkaisua niihin.
”Sä nalkutat ja valitat”, on lause johon en tiedä enää miten reagoisin. Pikkulinnut ovat kertoneet, että moni muukin mies käyttää tätä lausetta. Olen tehnyt ”gallupiatässä viimeisten viikkojen aikana ja 7/7 parisuhteessa olevasta naisesta, keneltä olen asiasta kysynyt, ovat sanoneet ihan samaa –heillä taistellaan täysin samoista asioista. Tiedän, että seitsemän naista ei ole paljoa ja siksi kysynkin nyt vinkkejä teiltä lukijoilta. Plus, mulla on myös sen verran ikää ja kokemusta, että vuosien varrella olen huomannut saman ongelman useamman pariskunnan kohdalla
Kerta tiedostan sen, että minua häiritsee sotku eniten, niin olen mm. tehnyt kotona erilaisia virityksiä, mikä helpottaisi järjestyksen ylläpitämistä.
-Olen asentanut vahvat koukut eteisen seinään, minne lapset ja mieheni voisivat nostaa reppunsa, jotta heidän ei tarvitse lähteä viemään niitä ylös, koska en halua, että ne olisivat eteisen lattialla. Neljän kuukauden jälkeen, laukut löytyvät edelleen lattialta.
-Olen laittanut erillisen kenkätelineen eteisen oven viereen, vaikka meillä on eteisessä iso kaappi jonne kengät kuuluvat. Itse haluaisin kaikki kengät kaappiin, mutta ymmärrän, että muut eivät välttämättä jaksa vaivautua, joten laitoin kenkätelineen eteisen lattialle helpottamaan tilannetta, lattialla on silti aina kenkiä, kenkätelineen vieressä..
-Olen laittanut pyykkikoreja suihkun viereen lattialle, minne pyykit on helppo heittää. Tästä huolimatta, likaisia ulkovaatteita jätetään pöydälle, puhtaiden juuri pestyjen pyykkien päälle tai muualle kämppää muuten
Mikä sitten on valittamista/nalkuttamista?
-Jos pyydetään laittamaan takki naulakkoon sen sijaan, että se jätetään sohvalle tai ruokapöydän tuolille, niin onko se nalkuttamista?
-Jos pyydetään siivoamaan omat jälkensä sen jälkeen, kun on tehnyt ruokaa, niin onko se nalkuttamista?
-Jos pyydetään nostamaan likapyykit koriin, onko se nalkuttamista?
-Jos pyydetään viemään tavarat paikalleen sen jälkeen, kun niitä ei enää käytä, niin onko se nalkuttamista?

Näistä asioista, kun huomautan tai pyydän siivoamaan sotkunsa, niin saan vastauksena aina saman: Onks sun aina pakko valittaa?! Tai jonkun muun nasevan kommentin kuten: ”onks nyt parempi?”
Voi olla, että olen väärässä ja voi olla, että se on nalkuttamista, mutta miten meidännalkuttaviennaisten pitäisi sitten toimia? Olla hiljaa kiltisti ja siivota muiden jäljet mukisematta? Koska jos me ollaan hiljaa, eikä sanota mitään, niin sitten meille sanotaan, että ”mökötetään”, eikä siitäkään pidetä. Eli mitä meidän pitäisi tehdä? Vai voiko olla niin, että miehet ei vain kestä sitä, että ohje tulee naiselta? Vituttaako miehiä niin paljon se, että puolisolta tulee ohje nostaa jokin tavara ylös, että heidän pitää aina ottaa nalkutus –kortti esiin? Toinen ”kortti” minkä he ottavat esiin on se, että jos me ollaan ikinä jätetty hetkeksikään yksikin tavara väärään paikkaan, niin vastauksena on: Sinäkin olet kerran jättänyt harjasi sohvalle”. En missään nimessä sano, että meillä ei kukaan muu kuin minä tekisi kotitöitä tai etten ikinä jättäisi omia tavaroitani hetkeksikään väärille paikoilleen. Onko niin, että jotta me voidaan huomauttaa heidän jatkuvasta huolimattomuudesta, meidän täytyy olla täysin virheettömiä? Jos me jätetään laukkumme hetkeksi, eteisen kaapin päälle, pitääkö meidän silloin hyväksyä kaikki kamat ympäri kämppää, jotka saattavat lojua siellä jopa kuukausia. (On muuten testattu, nim. käytetty sheikkeri oli meidän eteisen kaapin päällä kaksi kuukautta…)
Moni saattaa miettiä, että miksi me sanotaan(valitetaan) asioista niin usein? En voi puhua nyt kuin vain ja ainoastaan omasta puolestani, mutta ystäväni puki tämän asian erittäin hyvin sanoiksi. ”Näen punaisia lippuja ympäri kämppää, kun näen asioita, jotka eivät ole paikallaan”. Sama juttu on minulla. Minulla vain nämä punaiset liput vielä nostavat verenpaineeni kattoon. Kun tämä tapahtuu, on vaikea olla vain hiljaa sanomatta mitään. Eikä mielestäni ole oikein, että minä sitten kulkisin ympäri kotia ja siivoilisin näitä punaisia lippuja pois.
Älkää ymmärtäkö väärin, tiedän, että parisuhteessa on tehtävä kompromisseja ja joustettava –meillä kaikilla on erilaisia asioita, joista näemme näitä punaisia lippuja. Esimerkiksi, kun mieheni on ollut yövuorossa, tiedän, että hän saattaa olla väsynyt ja kiukkuinen, joten annan hänelle silloin ”siimaa”, enkä ota itseeni jos hän joskus(aina) väsyneenä sanoo jotain tyhmää. Tiedän, että silloin on päivä, kun hän näkee punaisia lippuja joka paikassa. Mutta näin naisena, voisin väittää, että kun me näemme punaisia lippuja, niin miehet ovat keksineet tämän ”nalkutus” -sanan, jotta he voivat aina pestä kätensä asioista, joita eivät halua käsitellä.
Joten, nyt rakkaat lukijathaluaisin oikeasti kuulla mielipidettä teiltä, naisilta ja miehiltä. Kuulisin mielelläni myös vinkkejä kämppiksiltä tai ystäviltä ketkä asuvat yhdessä sekä samaa sukupuolta olevilta pariskunnilta.
Jos molemmat ovat töitä tekeviä, niin miten sopia arkisista käytännön asioista? (Pyykinpesu, siivous, ruuanlaitto, lastenhoito)
Jos toinen osapuoli onherkempisotkulle, niin kumpi joutuu joustamaan, se kumpi haluaa, että on siistimpää vai se kumpi haluaa eläärennommin” vähän sotkuisemmassa ympäristössä?
Milloin toiselle saa huomauttaa, jos on jättänyt jotain siivoamatta vai saako ollenkaan?
Mielenkiinnolla odotan teidän vastauksia ja ajatuksia aiheesta. 🙂
-Alona

3

Tällä artikkelilla on 8 kommenttia

 1. Sami Väyrynen

  Olen aika lähellä tuota kuvailevaasi miestä… Helppo vetää nalkuttamiskortti esiin, koska riittävän usein ei tuu katsottua peiliin.. Faktahan on se, että ilman vaimon huomautuksia ja sanomisia hukkusin paskaan tai kuolisin nälkään. Me miehet osataan olla välillä liiankin yksinkertasia 😀

  1. Alona

   Ah, ihanan rehellinen vastaus! <3

 2. Santtu

  Aiheesta on tehty tutkimus, linkkiä en nyt löydä mutta tulos oli jotain sen suuntaista että naiset todella nalkuttavat parisuhteessa ollessaan suhteettoman paljon ja turhasta. Itse parisuhteessa ollessani en muista koskaan kokeneeni nalkutusta, en suuntaan enkä toiseen.
  Sivusta muiden menoa seuranneena, olen nähnyt yhden suhteen missä mies nalkutti ja ainakin viisi missä nainen oli se nalkuttaja. Parin kerran perusteella en lähde sanomaan että joku nalkuttaa, vaan sen on oltava jatkuvaa käytöstä. Se minkä kukakin kokee nalkutukseksi en usko vaikuttaneen näihin havaintoihn, sillä kaikissa tapauksissa mentiin niin kovaa ja korkealta normaaliksi vuorovaikutukseksi luettavan yli. Tämä siis heteromiehen näkökulmasta.

  1. Alona

   Kyllä mäkin sen olen huomannut, että usein on niin, että nainen on se helpommin ”nalkuttava”.. Mutta välillä miettii, että onko miesten vain helppo ottaa aina se kortti esiin, jos nainen sanoo asiasta kuin asiasta. 🙂

 3. T

  Itse oon huomannut oman mieheni kanssa, että kyse ei ehkä oo niinkään laiskuudesta vaan ”kyvystä huomata”. Mä olen se joka aikaisemmin huomaa pölyn, lian ja kivet lattialla. Mä myös taidan olla se joka useemmin siihen imuriin nappaa ihan oma-alotteisesti.
  Oon myös huomannut, että täytyy löytää oikee tapa kommunikoida. Vaikka mua kuinka ärsyttäis, niin mä yritän oikeesti pyytää. ”Voisitko auttaa” ”voisitko, voisitko, voisitko”. Yleensä mä myös yritän parhaani mukaan selittää miksi. Koska oon huomannu, et jos sanon vaan että ”täällä on paskasta, siivoo jälkes” ei mee yleensä ihan maaliin mutta jos selitän, että mullakin on arki kiireistä, työntäyteistä ja harrastuksia että mä tarviin apua sen kodin pyörittämisessä. Joskus taisin ihan konkreettisesti lakasta meidäb pelkän eteisen kesällä kivistä/hiekasta ja lähetin äijälle kuvan siitä, mihin sain vastauksen ”mistä noi tuli” 😀 no meidän lattialta!
  Itse oon ottanu myös sen asenteen etten jaksa tapella rahasta tai kotitöistä. Yrittänyt aina puhua, ennemmin kun ”nalkuttaa” koska se vaan menee yleensä paremmin jakeluun. Musta tuntuu että kun alat nalkuttaan niin miehistä tulee kuuroja.. joten kaikki mitä oot ekan sanan jälkeen sanonu unohtuu 😀
  Tuskin tästä kommentista sen kummemmin oli apua mutta luulis, että sun mies haluais hieman skarpata jos ymmärtäis, että skarppaamalla nalkutus vähenee ja riidat hälvenee 😉 kysehän on kumminkin vaan kyse siitä, että yhteisessä tilassa otettais molempien onnellisuuteen vaikuttavat osa-alueet huomioon ja niitä vaalittais.

  1. Alona

   Hyvä kommentti, kiitos siitä. 🙂
   Toi on totta, että rauhallisesti puhumalla, asiat hoituu paremmin. Välillä vaan, kun olet juuri kerännyt kaikkien kamat pois ja sit yks tulee kotiin ja heittää uudestaan kamat siihen, niin aina ei sit jaksa olla enää ystävällinen.
   Meillä kyllä mieskin tekee kotitöitä ja auttaa, mut huomasin vain jossain vaiheessa, että helposti otetaan se ”nalkutus” kortti esiin, vaikka olis sanonut nätisti. Ja sitten, yhtenä kertana, hieman turhautuneena, päätin ottaa koneen syliin ja purkaa fiiliksiä tänne. 🙂

 4. Tiina K

  Huikea teksti! 😀
  Tämä on varmasti jokaisessa taloudessa sama, mutta kun asiaa tarkastelee on molemmat sitä tekevät! Kylläkin hieman eri asioista, mutta molemmista se monesti löytyy. Naurattaa se, että toinen osa puoli ei ymmärrä ”nalkutusta” mutta kun esittää vasta arkumentin ”sinäkin nalkutat mutta tästä” huomataan yllättävän usein, että näin on. Minä pidän huolen tuosta kodin siisteys asiasta ja meillä mies taas nalkuttaa esim. vesihanojen sulkemisesta pyykki- ja astianpesukoneen jälkeen. Hiuspinneistä, joita vain löytyy kaikkialta ja siitä että myös minä jätän jotain puolitiehen. Kaikki sitä tekevät mutta ei kukaan sitä varmaan halua kuulla, jos ei osaa suhtautua siihen leppoisasti. Me olemme ottaneet taktiikaksi muistuttaa toista siitä hieman huvittuneeseen tyyliin, ettei mene tunteisiin 😀
  https://nouw.com/tiinak

  1. Alona

   Kun oon yksin asunut pitkään, on vaikea ottaa toista mukaan arkisiin juttuihin ja hyväksymään, että toinen tekee asioita toisin kuin sinä. Kyllä tässä on paljon opittu ja paljon vielä opittavaa. 🙂 Kiitos viestistäsi. 🙂

Vastaa