Saako lasta pakottaa liikkumaan

 • Artikkelin kategoria:Alona
 • Artikkelin kommentit:2 kommenttia

Kävin eilen Nestlén ja Suomen Urheiluliiton hyvinvointi-iltapäivässä, yhdessä tyttärieni kanssa. Tapahtumassa oli puhumassa mm. Valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Minna Paajanen, joka kertoi lasten liikunnan nykytilanteesta Suomessa.

Eilisen tilaisuuden järjesti Domakers Finland Oy.


Olin
tietoinen siitä, että lasten liikkuminen on vähentynyt huomattavasti, mutta Paajasen kertoma tieto oli silti hälyttävämpää kuin mitä osasin odottaa. Haastattelujen mukaan, lapset kuvittelevat liikkuvansa paljon enemmän, kuin mitä he todellisuudessa liikkuvat. Tänä päivänä lapset liikkuvat enimmäkseen mopolla, mopoautolla, bussilla tai vanhempien kyydilläKävely ja pyöräily kouluihin on vähentynyt viime vuosien aikana rajustiLasten liikkuminen tapahtuu pääosin urheiluseuroissa. Valitettavasti kaikilla lapsilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta harrastaa mitään tiettyä lajia. Lajit ovat kalliitta ja niihin tarvitaan usein myös kyyditys vanhemmilta. Urheiluseuroissa liikuntaa saa varmasti, mutta useiden lajien mukana tulevat myös kilpailut. Jos lasta ei kiinnosta kilpaileminen, lopettaa hän yleensä silloin koko harrastuksen.

Paajanen kertoi, että tutkimuksen mukaan, lasten vapaa-ajalla liikkuminen on melkein olematonta. Lapset istuvat koulussa, jonka jälkeen he istuvat bussissa matkalla kotiin ja sen jälkeen loppupäivä menee sohvallatelkkarin tai puhelimen ääressä.

Tämä
 pisti ajattelemaan myös meidän omaa arkea. Meillä on kaikilla omat harrastukset, mutta niinä päivinä kun treenejä ei ole, emme talvella liiku oikeastaan ollenkaan. Kesäisin liikkumista tulee paljon enemmän, mutta talvisin voisimme liikkua enemmän.
Lapsi on ihminen ja ihminen on perusolemukseltaan laiskaolento” –meidän on helpompi olla laiska kun aktiivinenJos aikuinen tarvitsee kannustusta tai jopa pientä perseelle potkimistaniin tarvitsevat sitä meidän lapsetkin.

Jos lapsesi suuttuu sinulle, kun käsket hänet ulos, anna hänen suuttuaMielestäni vanhempien tehtävä on huolehtia siitä, että lapsi liikkuu tarpeeksi. Moni saattaa ajatella, että se on lapsen pakottamista, kun käskee lastaan liikkumaan, mutta se on mielestäni turha huoli. Vanhempina meidän tehtävä on huolehtia siitä, että lapset syövät terveellisesti, käyvät koulussa, kohtelevat muita ihmisiä hyvin, eivätkä kiusaa ketään. Samalla tavalla meidän tehtävä on huolehtia siitä, että he saavat tarpeeksi liikuntaa.
Ystäväni Annika Rintala kirjoitti erittäin hyvän postauksenjossa hän pohtiivoiko lasta pakottaa liikkumaanPostauksen voit lukea TÄSTÄ.
Miten sitten saat lapsesi liikkumaan? Väittäisin, että esimerkki on paras keino. On vaikeampaa käskyttää lasta liikkumaan, jos itse istut maha pystyssä sohvalla roskaruokaa mussuttaen, etkä liiku ollenkaan. Meidän perheessä liikkuvat kaikki. Vanhemmat treenaavat monta kertaa viikossa, joten meidän on helpompi sitä myös lapsilta vaatiaOlemme sanoneet jokaiselle lapselle, että heidän pitää valita itselleen vähintään yksi harrastus. Lapsi saa itse valita lajin. Urheiluseurat antavat lasten kokeilla lajia jopa muutaman viikon ajan, jonka jälkeen saadaan päättää maksetaanko kausi vai ei. Meillä on sääntönä, että kautta ei saa lopettaa kesken jos lapsi on kokeiluajan jälkeen halunnut jatkaa ja me olemme sen maksaneet. Kauden jälkeen saa sitten vaihtaa lajia jos niin vielä haluaa.
Daniel kokeili monia lajeja, ennen kuin löysi sen omansa. Jenkkifutis on vienyt pojan mennessään ja se on innostanut häntä treenaamaan myös oma-aloitteisesti vapaa-ajalla.

 
Nestlé for healthier kids -tapahtumassa kerrottiin, että Suomi on päässyt mukaan Nestlén maailmanlaajuiseen ohjelmaan mukaan, jonka liikunnalliset iltapäiväkerhot kannustavat lapsia liikkumaan ohjatusti erilaisissa liikuntaympäristöissä. On paljon lapsia joiden vanhemmilla ei ole varaa maksaa kalliista harrastuksista tai lapsia joiden vanhemmat eivät pääse viemään lapsia harrastuksiin, joten siksi Nestlé ja Suomen Urheiluliitto järjestää näitä ohjelmia kouluille tai mahdollisimman lähelle kouluaTänä vuonna iltapäiväkerhot toimivat 20 paikkakunnalla eri puolilla Suomea ja niihin osallistuu 1000 lasta. Kerhossa lapset saavat tietoa myös terveellisestä ruokavaliosta. Nestlén ohjelmasta voit lukea lisää TÄSTÄ.
Tytöt saivat tilaisuudessa hurjan määrän tärkeää infoa ja paljon terveellistä syötävää mukaansa. Kiitos Nestlé, Suomen urheiluliitto ja Domakers Finland Oy.


Miten teidän perheessä toimitaan? Miten paljon sinun lapsesi liikkuvat ja miten sinä kannustat heitä liikkumaan? Tai jos sinulla ei ole lapsia, miten sinun vanhempasi toimivat sinun kohdallasi?

0

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

 1. Tanja

  IHAN SAMAA MIELTÄ!
  Tottumukset tulevat kotoa. Lasten täytyy mielestäni ulkoilla/urheilla vähintään kaksi tuntia päivässä.
  Meillä tämä hoidetaan niin, että vanhemmat tekee yhdessä lasten kanssa. Talvella pulkkamäki, luistelu, iltakävelyt, retkeily, uimahalli tai hoplop. Kesällä sitten futispelit, pyöräily jne. Saa samalla myös itse extraliikuntaa! 🙂

  1. Alona

   Just näin!
   Meillä lapset käy salilla meidän kanssa, mutta ulkona pitäisi talvella meidän liikkua vähän enemmän. 🙂

Vastaa