SAAKO LAPSI TEHDÄ YOUTUBE -VIDEOITA JA MIKÄ ON OIKEA IKÄ ALOITTAA

  • Artikkelin kategoria:Alona
  • Artikkelin kommentit:1 kommentti

Tyttäreni ovat katsoneet Youtube -videoita jo pitkään ja eräänä päivänä kysyivät minulta, että saisivatko hekin tehdä videoita? Vastasin välittömästi: ”tottakai mutta ensin teidän on yhdessä suunniteltava minkälaisia videoita te tekisitte ja onko se oikeasti asia mikä teitä kiinnostaa, eikä vain hetken mielijohde.”
Kului muutama kuukausi ja näiden kuukausien aikana he harjoittelivat kuvaamista omalla pienellä kameralla ja säännöllisin väliajoin he kyselivät kanavan perustamisesta. Pyysin heitä suunnittelemaan kanavan konseptia ja sitä mitä ensimmäiset kolme videota pitäisivät sisällään. Muutaman päivän ajan tytöt miettivät ja lopulta esittivät ideansa.

Kuvasimme tyttöjen kanssa yhdessä pari videota ja minä editoin ne tytöille heidän toiveiden mukaan. Samalla tietenkin opetan heille editointia, jotta he voivat tehdä jatkossa videoita itse.

Toisen videon julkaisun jälkeen saimme joltain kommentin ”miten joku voi antaa noin nuorten ”tehdä” Youtube -videoita.”

Tässä on syy miksi annan lapseni ”tehdä” Youtube -videoita:
Tänä päivänä TV:n lisäksi on valtava määrä erilaisia median lähteitä, esimerkiksi Youtube, Netflix, Viaplay ja paljon muita. Aikaisemmin TV-ohjelmia ja erilaista viihde sisältöä tuottivat vain suuret TV -tuotantoyhtiöt, ja ainoa keino millä ”tavallinen tallaaja” pääsi julkaisemaan ohjelmansa TV:ssä oli jos tuotanto yhtiö hyväksyisi sen. Eli ohjelmaidean omaavan henkilön piti ensin jollain keinolla päästä TV -tuotannon juttusille, esittää heille ideansa ja odottaa mikä heidän tuomio on. Jos tuotanto yhtiön mielestä idea on hyvä, ohjelma saattaa syntyä, jos ei, niin sitten ei. Ja jos ohjelma syntyy, niin silloin tuotanto yhtiö vastaa kaikesta -mitä tehdään ja miten, vaikka idea alunperin oli sinun.

Tänä päivänä kaikki on toisin. Nyt kuka tahansa voi kuvata ja teettää juuri sellaista ohjelmaa mitä ikinä haluaa. Sinun ei tarvitse muuta kun sijoittaa rahaa pieneen kameraan, editointo-ohjelmaan ja perustaa kanava (esimerkiksi Youtubeen) missä ohjelmaasi jaat.

Itse olen tehnyt Youtube -videoita viimeisen kahden vuoden ajan ja se on minun päätyöni. Työ jolla elätän itseni ja perhettäni. Olen vain yksi esimerkki siitä mitä tällä kanavalla voi saada aikaan. Miksi en myös antaisi lapsilleni mahdollisuutta tehdä samaa? He ovat viimeisen vuoden aikana seuranneet erilaisia tubettajia ja katsovat Youtube videoita enemmän kuin TV:tä.

Kun pyysin heitä ensin ideoimaan minkälaista materiaalia he tuottaisivat, oli erittäin hienoa seurata miten he juoksivat huoneeseensa ja aloittivat yhteistyön -into hehkui heidän kasvoillaan.

Tietokoneet ja älypuhelimet ovat tulleet jäädäkseen. Sen sijaan, että he vain istuisivat paikallaan ja katsoisivat mitä muut ovat tehneet, miksi en antaisi heidän itse kuvata videoita? Kyllä, ennen vanhaan lapset leikkivät erilaisilla leluilla ja rakensivat palikoilla, tänä päivänä asioita ”rakennetaan” edelleen mutta hieman erilaisilla palikoilla.

Mitä jos kaverit kiusaavat?
Tätä asiaa mietittiin ennen kanavan perustamista. Tytöt kysyivät ”mitä jos kaverit kiusaavat?” Tämä on asia mitä jokainen meistä miettii ”mitä muut tästä ajattelevat”. 
Kannustin heitä tekemään juuri sitä mistä he pitävät ja olla välittämättä siitä mitä muut sanovat tai ajattelevat. Kerroin heille, että elämässä tulee aina olemaan joku joka on erimieltä ja joku joka haluaa tehdä kiusaa koska teet jotain erilaista. Tälläiset ihmiset kannattaa jättää omaan arvoonsa eikä antaa heidän estää sinua tekemästä juuri sitä mitä itse haluaa.

Tämä on asia minkä haluan lasteni oppivan mahdollisimman pian. Jos suojelen heitä tälläiseltä sillä, että kehotan heitä sopeutumaan joukkoon jotta kukaan ei kiusaisi heitä, tekisin väärin. Jos itse olisin kuunnellut ihmisiä jotka epäilivät ideoitani, en tänä päivänä tekisi AlonaTV:tä tai Poselandia tai mitään muutakaan mikä itsestäni tuntuu hyvältä.

Ilkeitä kommentteja tulee varmasti, mutta niiden näkymisen voi estää. Koulussa muutamat pojat ovat ilkeilleet mutta tytöt ovat pää pystyssä vastanneet: Jos et tykkää videoista, älä kato niitä. Tälläinen asenne tulee viemään varmasti pitkälle!

Vanhempina meidän on suojeltava lapsiamme mutta emme voi pitää heitä eristyksissä maailmalta.

Mitä mieltä te olette? Onko täällä muita vanhempia joiden lapset tekevät videoita?

0

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Jonne

    Mun mielipide on se et ainakin 15v on oikea ikä alkaa tubettamaan, koska silloin on jo aikalailla kasvanut vastuun osalta.

    Toki lainsäädännöllisesti alaikäinenkin vastaa omista hölmöilyisdtään netissä, ihan kaikkea hölmöilyä ei lakikaan meidän suomenmaassa sallita, kaikki mitä pistää nettiin pysyy siellä, samoiten vastuu siitä mitä sanoo netissä on erittäin vahva, kunnianloukkaukseen voi syyllistyä pelkästä harmittomasta vitsailusta esim. kaveriin kohdistettuna, eli olisi ensiarvoisen tärkeätä muistaa että se mitä ei kasvokkain sanota ei sanota netissäkään.

Vastaa