Pitäiskö sun mennä oikeisiin töihin

 ”Pitäiskö sun harkita jotain muuta alaa ja mennä vaikka OIKEISIIN TÖIHIN”
Tiedän, että moni vaikuttaja on saanut samanlaista palautetta useasti, minä mukaan lukien, ja aloinkin nyt miettimään, että mikä on se ”OIKEA TYÖ” mitä nämä kommentoijat meille suosittelevat?

alona_kuusisto_työ_palkka

Viime viikolla julkaisin jokaviikkoisen Vlog-jaksoni YouTube -kanavalleni ja sain pitkästä aikaa todella ”rakentavaa” palautetta. Sain kommentin, jossa sanottiin näin: ”Pitäiskö sun harkita jotain muuta alaa ja mennä vaikka OIKEISIIN TÖIHIN” Normaalisti jätän typerät kommentit niiden omaan arvoonsa, mutta tällä kertaa kommentti inspiroi minua kirjoittamaan pitkästä aikaa.

Tiedän, että moni vaikuttaja on saanut samanlaista palautetta useasti, minä mukaan lukien ja aloinkin nyt miettimään, että mikä on se ”OIKEA TYÖ” mitä nämä kommentoijat meille suosittelevat? Onko olemassa jokin ”oikea työ” -lista, josta ihmiset valitsevat työnsä? Onko oikea työ sitä, että teet töitä jollekin muulle ja joku muu maksaa sinun palkan? Onko oikea työpaikka sellainen, jossa voit jäädä kotiin, joka kerta kun päätä särkee ja saat silti siitä päivästä palkan? Onko oikea työ sellainen, jossa tiedät seuraavan vuoden eteenpäin, että joka kuukausi tilillesi ilmestyy sama rahasumma? Jos nämä ovat kriteerit oikeaan työhön, niin joo, minulla ei ole oikeaa työtä.

Oli mm. aikoja, kun kiersin ympäri Suomea ja pidin poseerausseminaareja fittness -kilpailijoille. Rakastin tätä hommaa, mutta välillä matkat olivat rankkoja ja yksinäisiä. Tapahtumat sovittiin hyvissä ajoin, joten reissuun oli lähdettävä, vaikka olisi pääkipeä tai muuten väsynyt. Tämä taisi olla Kemissä tai Oulussa. 🙂 Jotkut asiakkaavat antoivat minulle lempinimen ”natsi”. Tämä nimi annettiin rakkaudella. <3

Jos minun työni ei ole oikeaa työtä, niin puhutaan siitä vaikka harrastuksena sitten.
Minun harrastuksellani ei ole tiettyä kuukausipalkkaa. Voi olla kuukausia, kun laskutan harrastuksestani todella kivasti ja sitten on kuukausia, kun laskutan vähemmän. En edes viitsi puhua niistä kuukausista, kun aloitin toimintani… Ne olivat kuukausia, jolloin en saanut rahaa mistään. Silloin elettiin säästellen ja vaikka rahaa ei tullut mistään, töitä piti tehdä joka päivä ja toivoa, että jonain päivänä se tuottaa tulosta. Jos tulin kipeäksi, kukaan ei maksanut minulle penniäkään. Töitä oli tehtävä kuumeessa, flunssassa ja pääkivussa. Jos lapset oli kipeitä, hoidin heitä kotona ja samalla tein töitä. Ei ollut varaa pitää vapaapäiviä.

”Kun ei ole varmuutta siitä, tuleeko joka kuukausi rahaa, niin sitä kummasti oppii säästämään ja miettimään keinoja, joilla taloudellinen tilanne on turvallisempi, jos vaikka tulisi jotain, minkä seurauksena loppuisi työt kuin seinään.”

Miksi sitten tehdä tälläistä työtä, jossa elanto ei ole koskaan varmaa? Miksi en mene sinne oikeisiin töihin ja elä varmempaa elämää? Puhun nyt vain itseni puolesta, mutta uskon, että moni muu yrittäjä ja vaikuttaja samaistuu näihin asioihin.

Hyviä puolia yrittäjänä olemisesta:
– Saan itse määrittää työaikani. Voin herätä tekemään töitä, vaikka aamu viideltä, lopettaa ne puoleltapäivin ja viettää lopun päivästä lasten kanssa.
– Saan tehdä juuri sellaista työtä, mitä itse haluan tehdä. En ole viiden vuoden aikana kertaakaan herännyt ”ei v*ttu, onko pakko mennä töihin” tunteeseen.
– Voin pitää lomaa silloin kuin haluan, minun ei tarvitse kysyä siihen keneltäkään lupaa tai ottaa huomioon muiden lomatoiveita. Tänä kesänä lomailin aina, kun oli aurinkoista. Heräsin aamulla tekemään töitä ja loput päivästä oltiin lasten kanssa altaalla. Sateisina päivinä tein töitä enemmän, jotta pystyin pitämään aurinkoisina päivinä enemmän vapaata.
– Olen oppinut säästämään ja sijoittamaan. Kun ei ole varmuutta siitä, tuleeko joka kuukausi rahaa, niin sitä kummasti oppii säästämään ja miettimään keinoja, joilla taloudellinen tilanne on turvallisempi, jos vaikka tulisi jotain, minkä seurauksena loppuisi työt kuin seinään. Ennen COVID- 19-virusta, kukaan ei varmasti uskonut sellaista päivää tulevan, mutta tässä sitä taas nähtiin, miten mikään ei ole pysyvää.
– Herään joka aamu hyväntuulisena, koska tiedän, että pääsen tekemään asioita, mitkä minua oikeasti kiinnostavat.
– Minulla on toimisto, jossa käyn silloin, kun haluan tehdä töitä rauhassa, mutta jos on päivä, kun haluan jäädä kotiin, niin sekin on täysin mahdollista.

alona_kuusisto_poseland
Työ on minulle tärkeä, mutta perheeni on kaikista tärkein. Kun lapset ovat kesälomalla, järjestän työni niin, että voin viettää heidän kanssaan mahdollisimman paljon aikaa.
alona_kuusisto_bikinit
Karanteenin jälkeen päätin, että nautin jokaisesta aurinkoisesta päiväistä jos vain voin. Tein töitä aamuisin tai iltaisin ja päivällä nautin auringossa.
alona_kuusisto_bikinit
Käytiin tyttöjen kans muutaman kerran myös mini-reissuilla Tampereella. Kerta läppärin saa mukaan ja töitä voin tehdä missä vain, niin tämä oli mahdollista.
alona_kuusisto_lexi rottweiler
Toimistolla mun rakkaan Lexin kans. <3 Taisi olla sateinen päivä 😉
senaatintori_helsinki_
Tänään käytiin siskoni Janikan kanssa pelaan sulkkista ja syömässä, lopunasta kesken työpäivän. Because I can.

Viime viikolla vietettiin myös extempore lomapäivä Helsingissä. Yövyttiin hotelli Lilla Robertsissa. Oli aivan ihana päivä ja hotelli.

Ai mitä ne huonot puolet ovat? No, tässä muutama esimerkki niistäkin:
– Ei ole vakituista työpaikkaa.
– Ei ole vakituista palkkaa (aina ei tiedä, mitä seuraava kuukausi tuo tullessaan).
– Ei voi pitää sairaslomaa.
– Kipeänä on tehtävä töitä, sillä muuten rahaa ei tule mistään.
– Ei tule koskaan aikaa, että voisin pitää 2-4 viikkoa lomaa putkeen, se on ainakin pienyrittäjälle melkein mahdoton asia.
– Kerta itse päättää milloin tekee töitä ja milloin ei, on todella vaikea saada itseään tekemään töitä huonoina päivinä. (Kun v*tuttaa ja mikään ei tunnu kiinnostavan, on paljon helpompaa pitää vapaapäivä, kun kukaan ei ole siitä sanomassa mitään).
– Kukaan ei vahdi sun työntekoa, joten usein käy niin, että kun on jokin projekti mikä pitää tehdä, jää se usein viime tippaan ja sitten sitä tehdään 12h putkeen hikihatussa… ja kyyneleet silmissä.
– Teet töitä aina yksin. Työyhteisö on tärkeä asia monelle ihmiselle, sillä yksin oleminen on pidemmän päälle raskasta. Siksi vuokrasin toimiston kivasta porukasta, jotka kaikki tekevät duunia aikalailla samalla alalla kuin minä. Toimistolta löytyy managereita, koomikoita, näyttelijöitä, muusikoita ja paljon muita media-alan yrittäjiä.

 

Tässä mun tyypillinen kotitoimisto päivä. Lexi mun kyljessä kiinni koko ajan. <3

Tässä nyt vain muutamia esimerkkejä, mitkä tulivat äkkiseltään mieleen. Huonoja puolia on paaaaaaaljon enemmän, mutta nämä hyvät puolet ovat niin antoisia, että ne voittavat huonot puolet mennen tullen.

Eiköhän me voida jo vuonna 2020 todeta, että mikä tahansa, millä tänäpäivänä teet rahaa, on työtä?! Itseasiassa, voisin jopa sanoa niin, että olen todella ylpeä ihmisistä, jotka keksivät jonkin uuden tavan, millä tienata rahaa. Se on nimittäin paljon vaikeampaa kuin se, että menisit jo valmiiseen yritykseen ja aloittasit työt, jotka on jo valmiiksi suunniteltu ja johon tarvitaan vain uusi tekijä.

Vaikka se ei kenellekkään kuulu, mutta Instagram, YouTube ja blogi eivät ole tällä hetkellä minun työtä. Minun tuloni koostuvat ihan muista asioista tänäpäivänä. Teen mm. yrityksille sosiaalisen median markkinointisuunnitelmia ja hallinnoin heidän sivujaan. Minun tuloni ei määrity siitä, minkä verran minulla on seuraajia yhdelläkään kanavalla. Kaikki mitä tulee SoMesta ja muista mediakanavista on tällä hetkellä vain plussaa. Tästäkin sain nimittäin kommenttia, että on varmasti vaikeaa ja haastavaa ottaa kuvia SoMeen, kun elanto määrittyy niistä. Alla on kuva, johon sain tuon kommentin. 🙂

 

Uskallan väittää, että ihmiset jotka kritisoivat toisen tapaa tehdä töitä, eivät ole itse tyytyväisiä siihen mitä tekevät ja heitä harmittaa, että joku muu oikeasti nauttii työstään. Suosittelen vakavasti tekemään asioita mistä itse pidät. Se ei välttämättä onnistu heti, mutta sitä kohti kannattaa mennä. Olen tehnyt aikoinaan paljon töitä, mistä en nauttinut ja siksi osaan nyt nauttia tästä täysin rinnoin. 😉

5

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Tanja

    Jos ei olisi pienyrittäjiä ei olisi isoja yrityksiäkään. Kaikki näistä suurista yrityksistä on saanut alkunsa sieltä kotisohvalta, yksin yrittävän ideasta ja palosta toteuttaa sitä omaa juttuaan.

Vastaa