OPETATKO LAPSESI LYÖMÄÄN TAKAISIN VAI KÄÄNTÄMÄÄN TOISEN POSKEN

  • Artikkelin kategoria:Alona
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Ensiksi haluan kiittää kaikkia jotka jakoivat edellisen ”Jos lapsesi on koulukiusaaja, vika on sinussa” blogikirjoitukseni.   Sen voit lukea tästä.

Haluan tässä kirjoituksessa ottaa esiin muutamia asioita mistä tuli lukijoilta kommenttia ja mistä asioista aiheen parissa keskusteltiin.

ÄLÄ  LYÖ TAKAISIN, KÄÄNNÄ TOINEN POSKI
Kerroin edellisessä kirjoituksessa, että annoin pojalleni luvan lyödä kiusaajaa takaisin. Osa oli tästä täysin erimieltä ja sanoivat, että koskaan ei saisi lasta opettaa lyömään heti takaisin.

Kyllä asia on juuri näin, lyöminen takaisin ei ole se ensimmäinen vaihtoehto mutta se on vaihtoehto joka otetaan käyttöön kun mikään muu ei auta.

Kertomassani tapauksessa oltiin ensin pitkään juteltu asiasta niin oppilaan kuin opettajien kanssa. Sen jälkeen kun alkoin fyysinen kiusaaminen, neuvottiin lasta poistumaan paikalta ja kertomaan aikuiselle. Siinä vaiheessa kun puheet, eikä paikalta poistuminen auta, niin silloin on saatava ja pitääkin puolustaa itseään.

En usko, että kukaan meistä ottaisi nyrkkiä vastaan ilman, että yrittäisi itseään puolustaa? En minä ainakaan.

Rääkki Clothing huppari - Saatavilla pian Fitnesstukku.fi verkkokaupasta. Katso tästä.

Rääkki Clothing huppari –
Saatavilla pian Fitnesstukku.fi verkkokaupasta. Katso tästä.

OPETTAJA ON VASTUUSSA LASTEN KÄYTTÄYTYMISESTÄ KOULUSSA
Ei, opettaja ei ole vastuussa siitä miten lapsesi käyttäytyy tai mitä hän tekee muille koulussa. Se on vanhempien vastuu! Opettaja OPETTAAlapsille kouluaineita, kuten matematiikkaa, äidinkieltä yms. Opettajan kuuluu kyllä puuttua asiaan jos hän kiusaamista koulussa havaitsee ja ilmoittaa tästä vanhemmille. Tänä päivänä se ei ole kovin vaikeaa kun on Helmet, Wilmat ja sun muut. Mutta tästäkään ei voida vastuuta laittaa täysin opettajan niskaan. Sinun kuuluu keskustella lapsesi kanssa ja kysyä häneltä mitä koulussa on tapahtuu.

Keskustelemme lasten kanssa vähän väliä seuraavista asioista: (Painotan sanaa keskustelemme, älä tenttaa vaan keskustele, lapsi on paljon avoimempi kun hän tuntee olonsa saman arvoiseksi kanssasi, eikä koe, että on tiukassa kuulustelussa)
-Miten koulussa menee?
-Onko sinua kiusattu?
-Oletko sinä kiusannut ketään?
-Oletko huomannut että muita olisi kiusattu?
-Mitä tekisit jos näkisit kun muita kiusataan?
-Oletko ottanut kaikkia mukaan leikkiin?

Kysy myös opettajalta, miten lapsesi on käyttäytynyt. Miten hän tulee toimeen muiden kanssa ja miten hän kohtelee muita oppilaita.
Sinun on vanhempana otettava selvää siitä, miten lapsesi käyttäytyy kun et ole paikalla katsomassa.

Jos sinulle selviää, että lastasi kiusataan, ota yhteyttä opettajiin ja selvitä asiaa heidän kanssaan. Älä anna heidän vähätellä asiaa ”pojat on poikia” tai ”tytöt on välillä tuollaisia” -vastauksilla. Vaadi heitä ottamaan kiusaajan vanhempiin yhteyttä ja yrittäkää selvittää asia.

MINUN LAPSENI EI KIUSAA KETÄÄN!
Jälleen kerran, vanhempien vastuu on selvittää miten lapsesi käyttäytyy muiden seurassa, silloinkin kun et ole näkemässä ja miten lapsesi kohtelee muita. Jos sinulle selviää, että lapsesi on kiusannut muita, mitä sinä silloin teet?

On vanhempia jotka eivät tahdo millään uskoa, että heidän lapsi tekisi koskaan mitään pahaa. Tyttäreni ekalla luokalla oli poika joka kiusasi muita ja häiritsi tunneilla päivittäin. Muutaman kerran kun lapseni tuli kotiin itkien, menin koululle ja juttelin pihalla olevan opettajan kanssa. Opettaja kertoi, että lapsen vanhemmat tietävät asiasta ja käyvät koululla joka viikko puhuttelussa kun kiusattujen lasten vanhemmat ovat valittaneet kiusaamisesta. Kysyin opettajalta, miksi poika ei ole erityisluokalla? Opettajan vastaus oli aika hämmentävä -pojan vanhemmat eivät ole suostuneet siihen.
Tässä ei minun mielestäni pitäisi olla vanhemmilla varaa valita -jos lapsi ei osaa käyttäytyä ja on muille häiriöksi on hänet sijoitettava erityisluokalle. Piste.

On ollut myös tilanteita milloin olen huomannut, että oma lapseni on kiusannut, jättänyt kaverin pois leikistä ja ollut ilkeä. Kotiarestin ja kovan puhuttelun lisäksi annoin lapseni maistaa omaa lääkettään. Otin muut lapset (minulla on kolme lasta) ja vein ne jätskille ja pistin hänet (lapseni joka oli kiusannut) istumaan erilleen meistä, ja tietenkin ilman jätskiä. Itkuhan sille tuli, mutta saipahan tietää miltä tuntuu kun jätetään joku yksin eikä oteta mukaan porukkaan. Seuraavana päivänä hän meni pyytämään kaveriltaan anteeksi, että oli jättänyt leikistä pois.

ON NORMAALIA ETTÄ LAPSI LYÖ
Lapsi toimii tunteiden mukaan ja yleensä sen ensimmäisen tunnetilan mukaan. Kun ihminen suuttuu, veri kiehuu ja tekisi mieli huuta, raivota ja jopa lyödä.
Kyllä, jokaisella meillä on varmasti tilanteita milloin tekisi mieli tehdä jotain mitä ei saa.
Autolla ajaessa kun muut eivät osaa ajaa… Suututtaako? Kyllä, mutta emme kuitenkaan suista toista tieltä vaikka mieli tekisi.
Tai kun puolisosi pettää… se tunne on niin voimakas, että tekisi mieli tappaa molemmat. Niin ei kuitenkaan tehdä, vaan hillitsemme itsemme.
Lapsi ei välttämättä osaa näin tehdä, ellei joku sitä hänelle opeta. Jälleen kerran, vanhempina meidän tehtävä on opettaa lapselle mikä on oikein ja mikä väärin. 

KIUSAAMINEN JÄTTÄÄ IKUISET HAAVAT
Opetan poseerausta ja esiintymistä fitnessalan kilpailijoille. Lavalla esiintymisessä tarvitaan itsevarmuutta ja näyttävää esiintymistä. Asiakkainani on nuoria sekä aikuisia naisia ja pystyn ensimmäisen tunnin aikana erottamaan ketä heistä on kiusattu koulussa.
40 vuotias nainen jota on lapsena haukuttu hammasrautojen takia, ei uskalla hymyillä vaikka hänen hampaat on korjattu täydellisiksi.
180 cm pitkä nainen ei pysty pitämään ryhtiä suorassa vaan pyrkii kyyristymään lyhyemmäksi, jotta olisi saman pituinen kuin muut -häntä on haukuttu pituuden takia.
Esimerkkejä olisi monia. Pointi on kuitenkin se, että jos lapsi selviää kiusaamisesta, jättää se häneen syvät jäljet, jotka vaikuttavat häneen lopun elämän. Kaikki eivät valitettavasti selviä -lasten tekemiä itsemurhia on tänä päivänä aivan liikaa.

Haastattelin AlonaTV:llä Sini Arielia joka on kärsinyt koulukiusaamisesta ja kärsii kiusaamisesta vielä aikuisiälläkin. Haastattelussa hän kertoi, miksi hän kouluikäisenä harkitsi itsemurhaa. Haastattelun näet tästä.

Olen itse ollut tilanteissa joissa olen ollut se kiusaaja(valitettavasti) ja sitten on ollut tilanteita joissa olen ollut kiusattu, tiedän miltä molemmat tapaukset tuntuvat. Muistan kiusaajat vieläkin, mutta en muista ketä kiusasin.

Nämä ovat erittäin hankalia asioita. Vanhemmat tuntuvat olevan nykypäivänä niin kiireisiä töiden ja puhelimiensa kanssa ja he kuvittelevat, että vanhemman työ on tehty kun lapsella on katto pään päällä, vaatteet niskassa ja ruokaa masussa -se kun ei vaan riitä.

KAMPPAILULAJEISTA APUA
Moni lukija ehdotti tärkeää asiaa –pistä lapsi harrastamaan jotain kamppailulajia. Olen tästä täysin samaa mieltä. Jokaisesta urheilulajista on lapselle hyötyä, sillä harrastuksissa lapsesi pääsee purkamaan energiaa, jota heillä on älyttömästi. Meillä jokainen lapsi harrastaa vähintään yhtä urheilulajia ja treeneihin kuskataan ma-su. Helppoa se ei ole, sillä molemmat vanhemmat ollaan yrittäjiä ja sen ajan mitä käytetään kuskaamiseen, voitaisiin käyttää työntekoon. Valitsen kuitenkin näin ja olen aina sanonut, että haen lapseni mielummin treeneistä kuin putkasta.

Joukkuelajeissa lapset oppivat kuinka ottaa muut huomioon, joukkue koostuu monesta henkilöstä, siellä ei olla ”minä, minä, minä” periaatteella. Poika pelaa jenkkifutista, siellä kun yksi temppuilee, punnertaa kentällä koko joukkue. Sama on tytön BJJ -treeneissä.

Kamppailulajit ovat mielestäni erityisen tärkeitä, siellä lapselle opetetaan toisen kunnioitusta, kurinpitoa ja itsepuoolustusta. Kamppailussa opetetaan ensimmäisenä, että lajin taitoja ei käytetä salin ulkopuolella. Itsepuolustus on ainoa tilanne mitä varten voit käyttää lajissa opittuja taitoja, mutta silloinkin tarkoitus ei ole satuttaa toista, vaan puolustaa itseään ja päästä tilanteesta pois.

Kaikki lapsistani ovat jossain vaiheessa harrastaneet jotain kamppailulajia ja tyttäreni harrastaa BJJ:tä edelleen. Kamppailulajin parissa lapsi saa itsevarmuutta. Kamppailijalla ei ole tarvetta käyttää väkivaltaa muihin pöngittääkseen omaa egoaan, hän tietää omat vahvuutensa.

Keskutele lastesi kanssa, kuuntele heidän ajatuksia ja ole läsnä.
Kysymme lapsilta nämä kysymykset joka päivä, näistä asioista syntyy hyvä keskustelu.

Aamulla
Mistä asioista olet kiitollinen?
Mitkä asiat tekisi tästä päivästä hyvän?

Illalla:
Mitä hyvää olet tehnyt tänään jollekkin?
Mitä hyvää joku on tänään tehnyt sinulle?
Mistä asioista olet kiitollinen?

Kun käymme näitä läpi päivittäin, yrittävät kaikki pitää huolen siitä, että päivän aikana tulisi jotain hyvää tehtyä.

Kiitos vielä kaikille lukijoille ja toivottavasti olen vastannut teidän kaikkien kysymyksiinne, ainakin olen parhaani mukaan yrittänyt. 🙂

Kiitos kaikille lukijoille ja kaikille jotka jakoivat edellistä kirjoitusta. Jakoja oli satoja! Tätäkin saatte vapaasti jakaa ja laittaa kommenttia, sillä tämä aihe on erittäin tärkeä ja toivon, että mahdollisimman moni vanhempi miettii miten asiat ovat omalla kohdalla ja onko jotain mitä voisi parantaa.

SEURAA FACEBOOKISSA JA NÄE UUSIMMAT KIRJOITUKSET JA VIDEOT, KLIKKAA TÄSTÄ.

1

Vastaa