Onko naisilla enemmän oikeuksia kuin miehillä?

Onko naisilla tänä päivänä enemmän oikeuksia kuin miehillä? Ollaanko me käännetty kelkka nyt ihan päälaelleen?

alona_kuusisto_naistenpäivä
kuva: Pauliina Mattila

Naistenpäivän tienoilla sitä alkaa väkisinkin miettimään, mitä naiseus minulle merkitsee. Se on muuten ihan äärimmäisen vaikea kysymys, en tiedä pystynkö vastaamaan tähän mitenkään järkevästi. Sen tiedän, että oma ajatus naiseudestani muuttuu vuodesta toiseen. Ylä-asteella yritin olla kovis. Käytin löysiä poikien vaatteita, enkä tykännyt mistään tyttöjen hepeneistä. Teini-iässä aloin taas tuntemaan oloni enemmän naiselliseksi ja aloin käyttämään naisellisia vaatteita, korkokenkiä ja muuta. 25 -vuotiaana käytin korkokenkiä ihan joka paikassa. Muistan kun olin raskaana ja odotin Alynaa, kävelin ruokakaupassakin korkkareilla. Olin niin tottunut niihin, että pystyin kävelemään niillä pitkiäkin matkoja.

alona_kuusisto_luokkakuvaLöysin sattumalta kuvan ylä-asteelta, missä näkee mun ”mahtavaa” tyyliä. Tämä ei ole muuten luokkakuva, tämä on meidän kaverikuva. Oikea ryhmärämä…

alona_kuusisto
Nyt olen taas jotenkin niin sinut itseni kanssa, että käytän sellaisia vaatteita mitkä tuntuvat mukavalta. Toki koitan myös katsoa, että miltä vaatteet näyttävät, mutta aina sillä ei ole niin suurta merkitystä. Luojan kiitos tämän hetkinen muoti suosii rempseää, mukavaa vaatetusta ja lenkkarit on IN! Tykkään edelleen korkkareista, mutta käytän niitä harvemmin.

Alona_kuusisto_marski_hotelli_kansi
kuva: Pauliina Mattila

Olen myös miettinyt miesten ja naisten välistä eroa tänä päivänä. Jos ennen oli niin, että mies kävi töissä, tienasi rahat ja elätti perheen. Nainen oli kotona huolehtimassa lapsista, siivoamassa kotia ja tekemässä ruokaa, niin miten on nyt? Onko enää erikseen ”miesten töitä” ja ”naisten töitä”?

Jos oikein mietitään, niin tänä päivänä miehen pitää pystyä siivoamaan, hoitamaan lapsia, tekemään ruokaa jne. mutta kun tulee jokin ”miehen työ” vastaan, niin me ollaan heti vaatimassa miestä tekemään sitä, koska se on ”miehen työ”. Valitettavasti välillä sorrun tähän itsekin.

naistenpäivä
Meillä on kotityöt jaettu nyt niin, että Arttu imuroi, pesee lattiat kerran viikossa sekä pesee auton. Minä teen sitten kaiken muun. Kaikella muulla tarkoitan pyykkejä, vessan siivousta, pölyjen pyyhkimistä jne.
Ruokaa tehdään molemmat. Meillä on niin hektinen aikataulu, että meidän on merkittävä kaikki kalenteriin. Me merkitään kalenteriin kumpi käyttää Lexiä aamulla ja kumpi illalla. Kumpi käy kaupassa ja kumpi tekee ruoan. Näitä jaetaan sen mukaan miten on kummallakin töitä. Sitten on tietysti lasten kuskaaminen harrastuksiin ja sitä tehdään myös vuorotellen.

Meillä ei ole kotona mitään työtä mitä mies ei voisi tehdä, mutta kun tulee vastaan esim. jokin putkien puhdistus, niin pyydän Arttua sen tekemään ja sanon, että ”se on miesten homma”. Mutta, mitäs jos mies sanoisi naiselle, että käytkö imuroimassa ”se on naisten homma”…  Veikkaan, että moni nainen vetäisi aikamoisen herneen nenään, minä myös. En usko, että tänä päivänä on montaa asiaa, mistä mies voisi sanoa naiselle, ”se on naisten homma” ilman, että siitä voisi loukkaantua. Ei ainakaan tule äkkiseltään mieleen. Eli ollaanko me nyt siinä tilanteessa, että meidän miehet ovat ”nyrkin ja hellan välissä”?

Naisena meillä on erikoinen etu, missä meillä on mahdollisuus mukautua meidän ympäristöön ja toimia tavalla, mikä on meille eduksi. Me voidaan olla joko tosi voimakkaita, itsenäisiä, vahvoja ja ottaa se mikä meille kuuluu. Tai sitten me voidaan olla (tai esittää olevamme) herkkiä, tietämättömiä, avuntarpeessa olevia neitoja. Olen ainakin itse käyttänyt naisellista logiikkaani monessa tilanteessa eri tavoin ja se on mun mielestä mahtavaa, että me naiset voidaan niin tehdä. Voisin luetella miljoona esimerkkiä mitä tarkoitan, mutta luulen, että olette sen verran fiksuja, ettei mun tarvitse sitä vääntää rautalangasta.

alona_kuusisto_lapset

Tällä hetkellä mun suurin tehtävä naisena on kasvattaa kahdesta, pian teini-iässä olevasta tytöstä itsenäisiä, vahvoja, empaattisia, rakastavia, kunnianhimoisia ja rohkeita pikku naisia. Tähän työhön ei valitettavasti ole opasta, joten toivon, että teen asiat oikein. Ainoa oppikirja mitä voin käyttää, on kuunnella mun tyttöjä ja sisäistää heidän tunteet ja tarpeet.

Mitä naiseus merkitsee sinulle ja minkälaisia ajatuksia naistenpäivä herättää sinussa?

Naisten päivän kunniaksi halusimme tehdä Monna Pursiaisen kanssa jotain unohtumatonta toisten naisten eteen, joten järjestimme heille unohtumattoman naistenpäivän. Kurkkaa video tästä:

4

Vastaa