Miten opin taitavammaksi rahan kanssa

  • Artikkelin kategoria:Alona
  • Artikkelin kommentit:1 kommentti

Kerroin jokin aika sitten, että aloitin sijoittamaan ja säästämään reilu puolivuotta sitten ja salkkuni on nyt 20% plussalla. Siitä saan kiittää Mikko Sjögrenin ohjeita.

Kävin joskus Mikon Taitavaksi Rahan kanssa -valmennuksessa ja muistan ajatelleeni, että mikähän hemmo tämä oikein on ja miksi hän puhuu niin paljon siitä, että mitä me tunnemme rahaa kohtaan?! Tulin tänne oppimaan sijoittamisesta ja kuulemaan, miten mun pitää sijoittaa ja mihin. En keskustelemaan mun tunteista. Kurssin jälkeen ei heti tapahtunut mitään, mutta jotenkin Mikon kertomat asiat jäivät alitajuntaan.


Päätin tutkia asiaa lisää. Luin Mikon kirjan, joka on kirjoitettu ”sijoittaminen for dummies” tyyppisesti, eli niin, että jopa minä jaksan sitä lukea ja sen lukeminen oli oikeasti helppoa. Pikku hiljaa aloin oivaltamaan asioita ja halusin oppia lisää. Malttamaton kun olen, halusin kuitenkin jo aloittaa.

Yksi suurinpia sääntöjä mitä opin, on se, että sinun on ymmärrettävä mihin sijoitat, ennen kuin sijoitat. Kerta en vielä oikein ymmärtänyt osakesijoittamisesta, päätin laittaa rahaa rahastoihin. Avasin Nordnet tilin ja tein automaattiset tilisiirrot siten, että siirtämäni rahasumma jakautuu kahteen rahastoon. Samaan aikaan avasin säästötilin ja tein sellaisen asetuksen, että palkastani siirtyy x määrä automaattisesti säästötilille.

Ei mennyt kuin pari kuukautta, kun huomasin, että haluan laittaa lisää rahaa näille tileille. Joka kerta kun tarkastin tilejä, huomasin, että minulla oli sellainen olo, että haluaisin niillä tileillä olevan enemmän rahaa. Ennen halusin lisää rahaa käyttöön, mutta nyt halusin enemmän rahaa säästöön. Muutin asetuksia ja nostin summaa, joka palkastani lähtisi joka kuukausi.

Huomasin, ettei minulle tullu ”ikävä” näitä rahoja. Vaikka aikaisemmin olin aina käyttänyt kaiken minkä sain ja kuvitellut, ettei minulla ole ylimääräistä mistä säästää. Vähän ajan päästä nostin summaa uudestaan ja uudestaan.
Ajatukseni oli muuttunut täysin. Minulla ei enää ollut tarvetta pistää rahaa haisemaan, vaan halusin ensin pistää rahat säästöön ja sijoituksiin ja sitten vasta hankkia sitä mitä tarvitsen. Huomasin, että en kokenut enää samanlaista tarvetta tuhlata rahaa kuin ennen, vaan mietin omaa rahakäyttäytymistä enemmän. Tästä päästäänkin siihen tunteeseen rahasta, mistä Mikko puhui seminaarissa, mutta mitä en silloin ymmärtänyt.

Puolenvuoden päästä siitä, kun tein ensimmäisen siirron Nordnet tilille, taloudellinen tilanteeni oli aivan toisenlainen kuin ennen. Minulla on ensimmäistä kertaa elämässäni rahaa säästötilillä. Kyllä, sitä ennen elin palkasta palkkaan. Minun Nordnet tili on 20% plussalla, vaikkakaan summa ei siellä ole päätä huimaava, plussalla kuitenkin. Myös asenteeni työssäni on muuttunut. Ennen jotenkin ”tyydyin” siihen mitä tein, enkä ajatellut, miten yritykseni edistyy tai kehittyy. Riitti kun sain jonkin verran palkkaa, jotta voidaan elää. Nyt huomaan samanlaista kehitystä myös yrityksessäni.

Pääsin tässä viime viikolla myös toteuttamaan yhden pitkäaikaisen unelmani. Ostin Teslan! Olen siitä unelmoinut jo 2014 vuodesta lähtien, mutta en osannut edes kuvitella, että sellaisen voisin hankkia. Mutta, tämä ei missään nimessä ole itselleni se suurin saavutus. Eniten olen onnellinen siitä, että olen osannut muuttaa omat ”huonot tapani” rahan suhteen.
Auto ei ole se mikä tekee sinut onnelliseksi.

Tesla Model S ostin Autolähteeltä.

Tiedän, että nyt moni haluaa nyt varmasti tietää mitä tein ja miten tein, mutta sitä on vaikea neuvoa, sillä itsekkin vielä opettelen asiaa.

Voisin tähän listata tälläisia tärkeinpiä asioita, mistä aloitin:
1.Laita rahaa säästöön ja sijoituksiin HETI kun saat palkan ja elä lopuilla:
Meillä on jokaisella varmasti varaa pistää vähintään 20€ säästöön. Se on yhden pizzeria reissun verran. Itse siirsin ensin 50€ rahastoon ja 100€ säästötilille. Ajastin nuo tilisiirrot siten, etten ehdi edes huomata, kun raha oli lähtenyt palkan jälkeen. Myöhemmin nostin molempia summia pikku hiljaa.

2. Älä osta velaksi. Ainoat asiat mitä mielestäni on ”järkevää” ostaa velaksi on asunto, talo ja auto. Muuta ei. Jos sitä ei ole varaa maksaa nyt, niin miten sitten on varaa maksaa myöhemmin korkojen kera? Tämäkin Mikolta opittua.

3. Opiskele. Lue kirjoja, käy luennoilla, seminaareissa, kuuntele podcasteja jne.

4. Aloita nyt. Sinun ei tarvitse osata kaikkea ja tietää aiheesta ihan kaikkea, jotta voi sijoittaa tai säästää.

Jos haluat oppia sijoittamisesta ja säästämisestä, suosittelen Mikon Rahataidon valmennusta. Valmennuksen saat ladattua suoraan puhelimeesi ja sitä kauttaa pääset käsiksi kymmeniin kirjoihin, kaikkiin videoihin Mikon luennoilta ja opit vastuulliseksi rahan kanssa.

mikko sjögren
Valmennus maksaa alle 9,70€ ja tästä linkistä pääset kokeilemaan kuukauden maksutta. Minulle ei ole maksettu tästä julkaisusta, haluan kertoa tästä, koska Mikon opit ovat olleet minulle todella hyödyllisiä. Tämän affilinkin kautta pääset kokeilemaan tilausta maksutta kuukauden ajan. Klikkaa TÄSTÄ.

Oletko sinä sijoittanut, säästänyt tai avannut rahastotilejä? Mitä sinä haluaisit oppia lisää?

alonakuusisto

9

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Roosa

    Hyviä vinkkejä ja mielenkiintoinen postaus. Olisi kiva kuulla enemmän teidän säästämisestä, missä esimerkiksi pihistätte ja missä panostatte esimerkiksi ruokakaupassa.

    Ja voi kumpa itekkin pääsisi tuumasta toimeen säästämisen kanssa 😀 Rahan tuhlaaminen on liian helppoa ja kivaa haha

Vastaa