Miksi päästät teinisi ulos?

Nyt kun Korona virus on mullistanut ja muuttanut monen elämän, ei kukaan oikein tiedä miten ja milloin tämä tulee päättymään. Itselleni on ollut päivänselvä asia, että pääministerin ja muiden päättäjien ohjeita noudatetaan. Piste.


Me pysytään kotona. Ainut paikka missä käydään, on kaupassa ja sielläkin vain silloin kun tarvitsemme ruokaa. En yksinkertaisesti ymmärrä, miksi ihmiset eivät noudata PYSY KOTONA -ohjetta?
Meidän lähelle avattiin uusi Prisma Hertta ja avajaispäivänä kauppaan oli jonoa! Ihan käsittämätöntä. Meillä ei ole ruokatuotanto Suomessa loppumassa, joten meidän ei tarvitse hamstrata KAIKKEA mahdollista kotiin. Jos me joudumme karanteeniin, voit tilata ruokaa kaupasta kotiin. Sinun ei tarvitse lähteä kauppaan.

Miksi teinit hengailevat kauppakeskuksissa?!

Kävin perjantai illalla myöhään Prismassa tekemässä ruokaostoksia, sillä meillä oli ruoka loppumaisillaan. Menin myöhään sen takia, koska ajattelin, että silloin siellä ei välttämättä ole niin paljon porukkaa. Olin oikeassa. PAITSI, aikuisten shoppailijoiden sijaan Prisma ja kauppakeskus vilisi nuorisoa. Näin 6-8 eri porukkaa, jossa jokaisessa ryhmässä oli vähintään 5-7 nuorta yhdessä hengailemassa.

MIKSI? Minkä takia te vanhemmat päästätte heidät ulos? On sinun, vanhemman tehtävä pitää huoli siitä, että sun nuori pysyy kotona, yksin, ilman kavereita. Kyllä, se on tylsää ja ikävää, mutta se on muiden kannalta parasta ja niin tekevät kaikki muutkin.
Jos mietit, että ”kyllä sun on helppo puhua, kun sulla ei ole lapsia, niin väärin. Meillä on uusio perheessä yhteensä neljä lasta. Ikähaarukka lapsilla on 6v. – 16v. Vaikka täällä olisi millaista älämölöä, niin en luovuta ja päästä heitä ulos, jotta minun ei tarvitse heitä kuunnella.

Joku kirjoitti somessa, että joillekkin perheille voi olla todella vaikeaa nyt kun lapset ovat kokoajan kotona. Joillekkin se, että lapset lähtevät kouluun ja ovat poissa kotoa, on helpotus/henkireikä ja auttaa arjessa.
Tuota noin, miten tämän nyt sanoisin, ettei liian moni pahoittaisi nyt mieltään. Ensinnäkin, en ymmärrä miten joillekin omat lapset voivat olla sellainen riesa, ettet kestä päiviä heidän kanssaan? Toiseksi, kyllä kaikki lapset osaavat olla ärsyttäviä ja käydä hermoille, jos heillä ei ole mitään tekemistä. On meidän vanhempien tehtävä auttaa heitä ja keksiä heille tekemistä.

Helpota arkeasi lasten kanssa näillä vinkeillä
-Pidä sama rutiini yllä kuin normaalina arkipäivänä. Rutiinit auttavat lasta pysymään kartalla mitä tehdään milloinkin, eikä hänen mieli lähde harhailemaan.
-Herätkää aikaisin aamulla. Syökää aamupala. Aloittakaa koulutehtävien teko lukujärjestyksen mukaan.
-Pitäkää ”välitunti”. Kun lapsi tietää, että x ajan jälkeen hän saa vapaata aikaa leikkiä, on hänen helpompi keskittyä tekemään yhtä asiaa, kuin taas se, että hän miettisi koko ajan, ”koska pääsen leikkimään”.
-Pelatkaa pelejä, askarrelkaa ja tehkää muita kivoja asioita yhdessä.

 

Jos useampi ihminen sairastuu, meiltä loppuu sairaaloista hoitopaikat. Meitä ei ole pyydetty pysymään kotona sen takia, että pysäyttäisimme Koronan, vaan sen takia, ettei liian moni sairastuisi samaan aikaan, jotta sairaaloissa riittäisi hoitopaikat niitä tarvitseville.” 

Jos et tiedä miksi sinun pitää pysyä kotona, niin tässä on tärkeimmät syyt:
1. Jotta sinä ja perheesi pysyisitte terveenä!
2. Jotta ette levitäisi mahdollista tartuntaa muihin ihmisiin. Sinulla voi olla tartunta, vaikka sinulla ei olisi oireita Koronasta.
3. Jos et pelkää koronaa ja ajattelet, että jos sairastun, niin se on sen ajan murhe, mieti sitten tätä: Meitä ei ole pyydetty pysymään kotona sen takia, että pysäyttäisimme Koronan, vaan sen takia, ettei liian moni sairastuisi samaan aikaan, jotta sairaaloissa riittäisi hoitopaikat niitä tarvitseville.

Tällä hetkellä sairaalahenkilökunta tekee yli 100 tuntia töitä viikossa! Bloggarini Tanja kertoi juuri, että hänellä oli kertynyt launtaina lähes 100 tuntia töitä viime viikolta. Kuuden päivän aikana 100h. Hän on äiti, jolla on omia lapsia, joista hänellä on myös huoli ja silti hän on nyt tekemässä kaikkensa, auttaakseen niitä, jotka apua nyt tarvitsevat. En voi käsittää, miten muut ihmiset eivät tajua, mitä palvelualan ihmiset nyt joutuvat tekemään, samaan aikaan kuin meitä muita pyydetään vain olemaan kotona. Jossain kohtaa se kamelin selkä katkeaa, palvelualoilta katkeaa, jos me muut ei pysytä kotona.

Toimi nyt, ettet joudu tilanteeseen, jossa sinä, sinun lapsi tai läheinen ei saa hoitopaikkaa, koska tilaa ei yksinkertaisesti riitä. Tai et pääse leikkaukseen tai teholle, koska jollain muulla on paremmat mahdollisuudet selvitä kuin sinulla, joten sinut jätetään kuolemaan. Tälläisiä päätöksiä onjo jouduttu tekemään Italiassa. Lääkärit joutuvat päättämään, kuka pelastetaan ja kuka ei, koska tilaa ei vain ole.

Pysykää kotona, ihan oikeasti. Jos et itsesi takia, niin muiden takia.


Seuraa meidän menoa päivittäin Instagramista: 
@alonakuusisto

0

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Vilhelmiina Harell

    Me asutaan täällä metsän keskellä ja meillä on tossa tommonen ”pieni parkkipaikka” johon ihmiset usein jättää autojaa. Yleensä tässä näkee arkisin todella harvoin ihmisiä ja viikonloppuisin sitten vähän enemmän mutta nyt aamusta iltaan tossa on kymmenittäin autoja, ihmisiä parveilee laumoissa ja lapsia leikkii isoissa ryhmissä. Nytkin suoraan ikkunasta näkee viiden mopon poika porukan hengailemassa. Ei pysty ymmärtämään!!

Vastaa