Miksi lähteä kaupunkilomalle ulkomaille, kun voit tehdä saman Suomessa

  • Artikkelin kategoria:Alona
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

”Travel is the only thing you buy that makes you richer”

Matkailu on mielestäni yksi parhaimmista sijoituskohteista, ellei jopa paras. Niin kuin sanonta kuuluu; ”matkailu avartaa”. Vaikka tuo sanonta saattaa kuulostaa kliseiseltä, on se ehkä yksi parhaiten paikkaansa pitävimmistä sanonnoista.

Balilla, marraskuu 2016


Nuorempana uhosin kovasti muuttavani ulkomaille, koska Suomi oli mielestäni älyttömän tylsä, kylmä, sateinen ja pimeä maa. Ihmiset olivat sisäänpäinkääntyneitä juntteja, enkä olisi voinut kuvitellakaan, että ottaisin puolisokseni suomalaisen miehen.
Vuonna 2007 muutin Amerikkaan ja menin naimisiin amerikkalaisen miehen kanssa. Kuvittelin, että nyt se elämä alkaisi, eikä Suomea tulisi ikinä ikävä. Ei mennyt montaakaan viikkoa, kun jenkkien kupliva positiivisuus alkoi tulemaan jo korvistani ulos. Naapurit olivat kylässä jatkuvasti, tuomassa milloin mitäkin maistiaisia joka ikisestä päivällisateriasta, minkä olivat kotonaan tehneet. Ele oli tietenkin kiva, mutta ei maistunut ihan jokaisena päivänä. Ei ollut julkista paikkaa olemassakaan, missä olisin voinut olla rauhassa ja puhumatta kenellekään. Tuntemattomat ihmiset tervehtivät kaduilla, kaupassa, kassoilla, koulussa ja lääkärillä, eli aivan joka paikassa. Kaikki kyselivät “how you doing?”, mikä oli ilahduttavaa, paitsi että se ei ole oikeasti kysymys… Hissiin mennessäni huokaisin helpotuksesta. Nyt saisin olla rauhassa, sillä kukaan ei koskaan puhu hississä, mutta ei – Amerikassa ei ole edes kiusallista hissihiljaisuutta.

Huomasin, että olen juuri sellainen suomalainen, kuin mitä suomalaisista puhutaan. Tykkään olla omissa oloissani. Juttelen vain jos on oikeasti asiaa. Jos kysyn mitä kuuluu, jään odottamaan vastausta. Amerikassa “how you doing?” on enemmänkin vain tervehtimismuoto. Muutaman kerran koin kiusallisen tilanteen, kun minulta kysyttiin “how are you?” ja jäin vastaamaan, mutta kysyjä olikin jo kävellyt ohi…
Ruokaan tottuminen kesti myös kuukausia. Liha ja elintarvikkeet maistuivat aivan erilaisille, kuin Suomessa. Ravintoloissa kaikki annokset olivat SUPERISOJA ja pikaruokaravintoloita oli 50 metrin välein. Ei mennyt aikaakaan, kun aloin ikävöimään suomalaista ruokaa ja pyysin perhettäni lähettämään minulle ruisleipää, karkkia, suklaata, mausteita ja kaikkea mikä kesti postittamisen.

Välillä pitää lähteä kauas, että voi nähdä lähelle…


Olen matkaillut paljon eri puolilla maailmaa ja asunut Suomen lisäksi mm. Amerikassa, Italiassa ja Venäjällä. Tänä päivänä asun Suomessa, suomalaisen miehen kanssa, joten voisi väittää, että matkailu avarsi mieleni. Tiedän nyt, että Suomi on ehkä paras maa, missä voin ja haluan perheeni kanssa asua. Välillä pitää lähteä hyvin kauas, että voi nähdä lähelle… Kävin erittäin kaukana, nähdäkseni miten hyvä maa Suomi on ja miten aitoja ja ihania suomalaiset ihmiset voivat olla. En enää valita kylmyydestä tai pimeydestä. Kylminä aikoina ostan ihania lämpimiä takkeja ja villapaitoja. Pimeinä aikoina on taas ihanaa valaista koti kynttilöillä. Kaamosaikaan otan esiin kirkasvalolamput, jotka piristävät mieltä mukavasti. Etelänloma kerran vuodessa virkistää mieltä myös.

Amsterdamissa

Viimeisen neljän vuoden aikana, olemme matkustaneet ulkomaille pari kertaa vuodessa loman merkeissä ja pari kertaa työn merkeissä. Kun lähden lomalle, haluan yleensä mennä jonnekkin lämpöiseen, mutta saatamme välillä käydä myös kaupunkilomilla Euroopassa.
Kävimme pari viikkoa sitten parin päivän kaupunkilomalla Amsterdamissa. Vaikka pyrimme mieheni kanssa käymään viikottaisilla treffeillä, neljän lapsen vanhempina meidän on pakko saada välillä myös vähän enemmän omaa aikaa. Amsterdaminloman aikana nukuimme pitkään hotellilla, kävimme treenaamassa, kävelimme päivät pitkät kaduilla, kävimme erilaisissa ravintoloissa ja vierailimme parissa museossa. Toisena lomapäivänä aloin jo miettimään, että miksi meidän piti tulla tänne asti, että voisimme istua kaksin kahvilla ja nukkua yöt hotellissa? Mehän voisimme tehdä tämän saman myös Suomessa. Kolmen päivän kaupunkiloma kustantaa kuitenkin reilusti yli tonnin, niin miksi sitä rahaa ei vaikka säästäisi mieluummin sinne etelän lämpöön, mitä Suomessa ei taas ole? Olemme joskus varanneet hotelliyön Helsingistä treffi-illalle, mutta jostain syystä aina kun lähdemme 2-3 päivän lomalle, katsomme kaupunkeja aina ulkomailta.

Asu: Disturb Clothing

 
Amsterdamissa


En sano, etteikö kannattaisi lomailla ja käydä erilaisissa paikoissa. Ehdottomasti kannattaa. Mutta miksi ensimmäisenä mietimme ulkomaanmatkoja, kun haluamme poistua arjen rutiineista? Matkailu Suomessa olisi paljon edullisempaa ja se säästäisi myös ylimääräistä matkustusaikaa. Seuraava pitkä lomamme suuntautuu varmasti etelän lämpöön, mutta seuraavan parin päivän kaupunkiloman tulemme pitämään Suomessa. Mihin kaupunkiin menemme, sitä emme ole vielä päättäneet. Otan mielelläni kaupunkiehdotuksia vastaan!

Kerro minulle, mikä on mielestäsi käymisen arvoinen kaupunki Suomessa ja miksi?
Asumme Helsingissä ja olen asunut Tampereella, joten nämä kaupungit ovat tuttuja, mutta muista kaupungeista otetaan vinkkejä vastaan!
 

4

Vastaa