Lapseni ansaitsevat ruutuaikaa kotitöillä

Kolmen lapsen ruutuajan valvominen on muutenkin hankalaa, niin korona aikana se oli ihan super hankalaa. On ymmärretävää, että lasten ruutuaika kasvoi poikkeusaikana, kun he eivät voineet mennä minnekään. Kun lapset on sisällä 24h, niin aktiviteettien keksiminen vaati panostusta myös aikuisilta, ja kun aikuisilla oli vielä normaalia enemmän töitä, niin lapset jäivät usein tv:n ja puhelimen armoille.

Mietin pitkään, että miten sitä ruutuaikaa voisi vähentää niin, ettei koko ajan tarvitse repiä puhelinta pois kädestä, kuunnella valitusta siitä, miksei saa olla koneella ja yrittää keksiä heille muuta tekemistä.
Sitten tuli rakas siskoni, joka lähetti minulle erään äidin Tik Tok videon, jossa äiti oli tehnyt taulukon kotitöistä, joista lapset saavat x määrän leikkirahaa ja toisen taulukon, jossa on hinnasto herkuille ja ruutuajalle, joita voi ostaa työllä ansaitulla leikkirahalla. Idea vaikutti hyvältä, mutta en jaksanut vaivautua tekemään leikkirahaa ja säätää sen kanssa, joten annoin idean olla.

alona_kuusisto_poseland_ruutuaika
Kuvassa poikani Daniel, joka asuu jenkeissä ja tyttäreni Alyna, pelaamassa yhdessä. En missään nimessä pidä pelejä huonona asiana. On ihanaa, että lapseni voivat pelata yhdessä, vaikka asuvat eri maissa.

Siskoni jakama video jäi kuitenkin mieleeni ja mietin aikani uusia vaihtoehtoja. Jopa lapset tulivat mukaan ideoimaan, mutta mitään hyvää ja helppoa tapaa ei kukaan keksinyt. Pari viikkoa sitten lapset pelasivat päivätolkulla monopolia ja kuuntelin monta päivää, kun monopolin pankkikortiin lisättiin rahaa ja välillä poistettiin rahaa. Meillä on siis monopoli, jossa käytetään pankkikortteja leikkirahan sijaan.
Pankkiautomaatin ääni ärsytti monta päivää, kunnes heitin leikilläni, että tehän voisitte käyttää noita pankkikortteja siihen ruutuajan maksuun. Tytöt innostuivat asiasta heti ja alkoivat suunnittelemaan hinnastoa eri töille ja ruutuajalle.

hinnasto_ruutuaika_poseland_alona_kuusisto
Päätimme, että emme hinnoitelleet herkkuja, koska meillä ei ole herkkuja. Ostamme herkkuja vain silloin, kun niitä haluamme. Jos meillä olisi herkkukaappi, söisimme niitä koko ajan. Kyllä, jopa minä ja Arttu.
Saimme tehtyä mielestämme hyvän hinnaston, mutta ajattelin silti, että jokin raja ruutuajalle pitää olla per päivä, ettei käy niin, että lapset tekevät kaikkia töitä aamulla ja sitten ollaan ruudulla 7h. Alyna keksi tähän ratkaisun, joka ärsytti Lyanaa. Pankkikortti nollataan joka aamu, jolloin jokaisen päivän ruutuaika pitää tienata, eli ei voi varastoida rahaa kortille ja olla seuraavana päivänä vain koneella ja tv:n ääressä. Kun Lyana kuuli tämän idean, syytti hän Alyna siitä, että hän on pilannut nyt hänen elämän. Pakko myöntää, että tämä nauratti.

alona_kuusisto_ruutuaika
Tyttäreni Lyana imuroimassa tänään, jotta saa lisää ruutuaikaa.

Muutaman päivän jälkeen, homma sujuu todella hyvin. Tänään sunnuntaina, Lyana on mm. aamulla vienyt ulos roskat, keräsi Lexin kakat ja imuroi portaat ja eteisen. Myöhemmin päivällä hän käveli hinnastolle ja mietti ääneen, että mitä hän voisi tehdä ruutuajan eteen. Sitten hän tuli sanomaan, että hän menee imuroimaan yläkerran ja viikkaa pyykit. Sitten hän otti vielä pesuaineen ja pesi portaiden kaiteet ja lasit. Parasta tässä oli se, että Lyana teki tämän kaiken hyvillä mielin. Sama tyttö, joka pari päivää sitten syytti siskoaan siitä, että hän pilasi tällä ideallaan hänen elämän.

Ruutuaikaa on edelleen enemmän kuin esim. koulupäivinä, mutta ainakin sitä on nyt vähemmän ja tytöt tekevät kotitöitä mielellään, koska tietävät, että saavat olla rauhassa puhelimella tai tv:n ääressä ilman, että valitan heille siitä.


Jos muilla perheillä on ongelmaa ruutuajan kanssa, saat ilomielin käyttää samaa ideaa. Jokainen voi tietysti räätälöidä tämän käytännön omalle perheelle sopivaksi.

Tässä vielä meidän esimerkki:
– Hinnasto löytyy yläpuolelta
– Kortti aloitetaan nollasta, joka aamu.
– Lapsi saa valita töitä vapaasti, mutta vanhemmat saavat myös valita töitä lapselle. Töitä, jotka ovat sinä päivänä tarpeellisia. Eli, aina ei voi valita roskien viemistä, vaan vanhemmat voivat pyytää tekemään asian, joka on tärkeämpi sillä hetkellä.
-Lukemin on pakko tehdä joka päivä.

Miten teillä toimitaan ruutuajan kanssa? Onko teillä mitään rajoituksia tai menetelmiä?
Kuulisin mielelläni teidän käytäntöjä.

4

Tällä artikkelilla on 3 kommenttia

  1. Nonna

    Kannatan ehdottomasti kaikkea tällaista! Sanoin miehellekin juuri eilen, että haluaisin tehdä taaperollemme joulukalenterin, jossa kehotettaisiin tekemään joku hänen ikäiselleen sopiva kotiaskare, jonka jälkeen tontut ovat sitten piilottaneet pienen joulukalenteripalkinnon jonnekin. Meillä onneksi jo nyt kaksi vuotias innoissaan tyhjää konetta ja ojentelee pyykkejä, äitinä siitä tulee hyvä mieli 🙂

  2. Elsa

    Vitsi miten hyvä idea! Meillä on tähän asti toiminut se, että ruutuaikaa saa kysymällä ja se loppuu, kun niin sanotaan. Välillä tietty pyydetään lisää, varsinkin viikonloppuisin; tähän tarkoitukseen tämä teidän idea lähtee meillä ehdottomasti käyttöön ???

  3. pickerplay

    Sinulla on sama tyyli kuin äidilläni, kun olin vielä lapsi. Minun on ensin suoritettava kotitehtäväni tai tehtävä joitain asioita hänen puolestaan, ja palkintona sain mahdollisuuden pelata online -monopolia https://uusimmatkasinot.com/ -palvelun kanssa vähintään 2 tuntia. Tämä tyyli auttoi minua olemaan vastuullinen ja ajanhallinta.

Vastaa