Kun kannustat lihavia, älä samalla dissaa laihoja

Olen pitkään miettinyt, miten voisin kirjoittaa tästä aiheesta niin, että kukaan ei ymmärrä sanomaani väärin –en usko, että mitenkään. Vaikka kuinka yritän sanoa seuraavan viestin asiallisesti, olen ihan varma, että osa ymmärtää viestin väärin ihan vaikka tarkoituksella.

alona_kuusisto_marski_hotel
Blogin kuvat on ottanut Pauliina Mattila

On hienoa, että tänä päivänä otetaan kantaa tärkeisiin asiohin ja tiettyjä stereotypioita murretaan –esim kuvaa ihanne naisesta. Jos ennen lehdissä ja muotinäytöksissä nähtiin vain nolla koon naisia, niin tänäpäivänä lehtien ja kauppojen mainoksissa loistaa kaiken kokoiset naiset. Tämä on mielestäni oikea suunta ja olen erittäin iloinen, että tälläinen muutos on tehty.

Ikäväkseni olen kuitenkin huomannut, että tämän muutoksen myötä on alettu dissaamaan laihoja/pieni kokoisia naisia? Tämä on asia mitä en sitten ymmärrä yhtään, enkä pysty hyväksymään.

alona_kuusisto_marski_hotel
Jos sanoma on se, että nainen on kaunis juuri sellaisenaan kun hän on, niin koskeeko se nyt vain isoja naisia?

Fitness kisojen jälkeen sain kommenttia, että olen läski vaikka olin saman kokoinen kuin mitä olin ennen dieettiä (käytin S koon vaatteita). Puhuin tästä asiasta usein blogissani ja halusin tehdä asian eteen jotain hyvää, mutta joka kerta kun puhuin kehopositiivisuuteen liittyvistä asioista, sain kuulla isommilla tytöiltä, ettei minulla ole oikeus puhua koska olen liian laiha. Tämä oli niin omituinen tilanne, etten voinut uskoa sitä todeksi. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että saan puhua ja puolustaa homoja, lesboja, rasismin uhreja, väkivallan uhreja tai ketä tahansa muita ketkä ovat kokeneet vääryyttä, vaikka en itse kuuluisi edellä mainittuihin kategorioihin.


Kun kannustat lihavia, älä dissaa laihoja.

Niin kuin alussa sanoin, on todella hienoa, että tänäpäivänä ei nähdä vain laihoja naisia mainoksissa tai näytöksissä, vaan kaiken ikäiset ja kokoiset naiset ovat nyt esillä ja tänään ihanne vartalo on se, missä jokainen meistä elää.
Järkyttävää ja tekopyhää on kuitenkin se, että samalla kun ihmiset kannustavat yhtä asiaa, heillä on samalla tarve lytätä sen vastakohtaa. Olen ollut usein tilanteissa missä naisten vartaloista puhuttaessa, isompi kokoisia naisia kutsutaan ”aidoiksi naisiksi” –En tiedä olenko ymmärtänyt jotain väärin, mutta eikö kaikkien vartalotyyppien pitänyt olla hyväksyttyjä ja kauniita, jopa hoikkien?

Viime viikolla olin Tanskassa Change Lingerie muotinäytöksessä, joka oli muuten ihan mielettömän upea show! Varsinaisessa muotinäytöksessä heillä ei ollut pelkästään hoikkia malleja –yksi malleista taisi olla jopa raskaana. Shown lopussa, yleisön seasta nousi 88 eri kokoista ja ikäistä naista lavalle, Changen rintaliivit yllä. Heillä on 88 erikokoista rintaliiviä, joten sen takia 88 erikokoista naista oli valittu tähän tempaukseen. Se oli todella upea ja tunteikas lopetus upealle show:lle, jonka sanoma oli ”täydellinen istuvuus jokaiselle naiselle”.
Näytöksessä kuulin, kun joku yleisöstä huusi, ” Yass, now REAL WOMEN get on stage!!” Hetkinen, jos nyt ”real women” nousee lavalle, niin mitä olivat muotinäytöksessä esiintyneet naiset? Eivätkö he ole aitoja naisia?

alona_kuusisto_marski
Näin erään vaikuttajan ja kehopositiviisuuslähettilään Instagram postauksen, jossa hän kertoi olevansa todella onnellinen siitä, että Victorias Secretin muotinäytös on peruttu, koska näytöksessä esiintyvät naiset eivät ole oikeita naisia. Really? Ensinnäkin, tämä ei ole syy miksi näytös on peruttu. Toiseksi, miten tekopyhää on yrittää kannustaa isoja naisia, mutta samalla lytätä hoikempia? Miten se voi jonkun mielestä olla ok? On paljon naisia, joiden paino ei nouse, vaikka he söisivät hevosen kerran päivässä. Eivätkö he nyt ole sitten ”oikeita naisia” kun heiltä ei löydy selluliittiä? Mikä siinä on, että ihmisten pitää dissata ja lytätä toisia, boostatakseen omaa etua tai aatetta? Jos sinulla on vagina, joko syntyessään (tai myöhemmin operaatio jälkeen) olet nainen, selluliitin määrä ei sitä määritä. PISTE!

alona_kuusisto_poseland_blogi
Nyt ollaan jo melkein siinä pisteessä, että nainen ei saisi haluta enää pudottaa painoa, pitäisi olla vain sellainen kun on…  Monna Pursiainen kirjoitti hienosti SoMe:ssaan tästä:
”Pitäis sanoa, että sä oot ok just noin. Ja niinhän se onkin. Mun mielestä. Mutta kun sitten siihen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyy mun mielestä myös se, että jos itse haluaa pudottaa 5kg tai saada sen isomman pyllyn, ni sitten on pinnallinen? Eikö ne asiat muka mahdu samaan pakettiin?” -Monna

View this post on Instagram

Pitäis hymyillä ja kertoa kaikkia iloisia juttuja. Pitäis puhua totta ja olla aito ja rehellinen. Pitäis puhua hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti. Pitäis sanoa, että sä oot ok just noin. Ja niinhän se onkin. Mun mielestä. Mutta kun sitten siihen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyy mun mielestä myös se, että jos itse haluaa pudottaa 5kg tai saada sen isomman pyllyn, ni sitten on pinnallinen? Eikö ne asiat muka mahdu samaan pakettiin? TERVEYS, MIELEN HYVINVOINTI JA IHAN HITON HYVÄ PERSE? . Mä huomaan olevani tilanteessa, että taas pelkään sanoa asioita suoraan. Mä pelkään sanoa omia mielipiteitäni, koska mä pelkään ihmisten reaktioita. Mä pelkään Jodelia. Ja koska sanon tän ääneen, ollaan siellä Jodellissa sitä mieltä, että mulla on huono itseluottamus ja haluan miellyttää kaikkea. Mutta onko se oikeasti niin? Tietääkö ne sen? Eihän se ole niin! Ei todella. Mutta mä inhoan epäselvyyksiä ja väärinymmärryksiä. Mä inhoan epäoikeudenmukaisuutta. Eikä se todellakaan ole niin yksinkertaista, että toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. . Mua surettaa toimia somevaikuttajana sellaisessa ilmapiirissä, jossa nuoleskellaan oikeaan aikaan oikeita ihmisiä. Ollaan parhaita kavereita tällä viikolla ton kanssa ja ens viikolla ton toisen kanssa. Ollaan kuin yläasteella, kuka leikkii kenenkin kanssa ja ketä ei kutsuta mukaan. Mä haluaisin oikeasti, että kaikki vois olla ystävällisiä toisilleen. Ei tarvitse olla parhaita kavereita, muuta ystävällisiä kollegoilleen. . Mä toivoisin kovasti, että te kertoisitte mielipiteitänne tästä asiasta seuraajan näkökulmasta. Mä toivoisin myös kovasti, että edes joku somevaikuttaja uskaltaisi vastata tähän oman rehellisen mielipiteen tästä asiasta. ❤ Mihin some on menossa? Mitä täällä tapahtuu? Uskalletteko te puhua asioista niiden oikeilla nimillä? . Ja lopusksi: mua ärsyttää, että mua ärsyttää. Mä oon iloinen ja se, joka hymyilee (lähes) aina. Mä oon se, joka kertoo iloisia juttuja ja on hemmetti soikoon se tän hetken trenidisana: AITO. Mutta mulla on jotenkin bensa loppu. Mä tarvin jostain sitä lisää ja mä myös tiedän, että mä saan sitä jostain lisää! Ehkä jo huomenna. Tai ens viikolla.

A post shared by MONNA | SOMETYYPPI (@monnapursiainen) on

Ikäväkseni voin todeta, että tämä on meidän naisten aiheuttama sotku. Onneksi on kuitenkin paljon naisia, jotka uskaltavat olla rehellisiä ja fiksusti tuoda kantansa esiin! Tässä myös Poseland bloggarin Nooran erittäin tärkeä postaus!

 

Kannusta rohkeasti toisia, mutta älä dissaa.
-Noora Löfgren

17

Tällä artikkelilla on 5 kommenttia

 1. Noora

  Voi Alona kuinka oikeassa olet ja kuinka tärkeästä asiasta puhut! Jokainen nainen, jokainen mies, jokainen tyttö ja jokainen poika on kaunis, real juuri sellaisena kun haluaa olla!
  Upea kirjoitus, sä oot kultaa ❤️

 2. Hheli

  Loistava kirjoitus! Tosi usein kuulee puhuttavan juuri siitä, että on liian lihava tai laiha. Molemmat on väärin, sillä me kaikki olemme oikeasti täydellisiä juuri näin. Ja henk.kohtasesti tuntuu välillä tosi pahalta, kun joku sanoo, että olet niin laiha, koska todellakin se on aivan järkyttävän hankalaa, vaikka söisi kun hevoinen! Jokainen voisi miettiä omalle kohdalleen sitä, miten puhuu toisista, koska loukkauksia molemmat on. Saispa ihanne kuvaa muutettua juuri sellaiseksi, että kaikki ovat omana itsenään täydellinen.

 3. Liisa

  Haluan, että jokainen miettii tilannetta missä yksikön esimies kohtaa työpaikan avoimessa käytävässä ruokatunnilla takaisin töihin palaavan alamaisensa ja käy siinä kaikkien nähden taputtelemaan työntekijän vatsaa sanoen, että ”eikös tuonne olis mahtunut helposti vielä ihan yllinkyllin…?!”.

  Entäs tilanne missä uimahallin suihkuhuoneessa vanhempi nainen voi sanoa nuorelle aikuiselle, että ”eihän sulla ole rintoja ollenkaan…!”.

  Ja läheinen ystävä, se johon eniten luotat voi kertoa miten vastenmieliseltä sun kylkiluut näyttävät, ”sähän olet kuin luuranko.”

  Laihan ihmisen kiusaaminen julkisesti on sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti hyväksyttyä.

  Ja ei, siitä ei ole lupaa valittaa, koska ”kaikkihan haluais olla noin laihoja!”

 4. Maria

  Voisiko lihavien naisten ylimääräinen kannustaminen johtua siitä, että heitä on vuosikymmeniä lytätty vääränlaisina ja vaikka trendi onkin muuttumassa, ei kenenkään itsetunto sekunissa korjaudu jos korjautuu laisinkaan. Vaikka yleinen ajatus on muuttumassa hyväksyvämpään suuntaan, saa jokainen rohkeasti plus kokoinen kymmenkertaisesti ivaa kehostaan. Jos toisien kehuminen ”aidoiksi naisiksi” satuttaa, on rutkasti matkaa siihen, että itsetuntosi kestäisi kuulla kuinka juuri sinä olet vääränlainen ja ruma ja lihava ja että ennemmin mies leikkaisi sukuelimensä irti kuin olisi kanssakäymisissä kanssasi. Eihän kukaan tuollaista sotanorsua haluaisi.

  Onko tällöin hoikkien ivaamista, kun halutaan antaa lisäkannustusta heille jotka asettavat itsensä alttiiksi moiselle kommentointitulvalle?

  Ja vaikka tällä kommentilla puolustan isompien tyttöjen kehujia, ei se ole muilta pois. Jokainen on kaunis sellaisenaan kuin on. Onko loppupeleissä blogiteksti yksipuolisen kehonkuvan aiheuttamaa traumaa? Kun aiemmin hyväksyttäviä muotteja on ollut yksi ja ihmiset ovat tehneet kaikkensa siihen mahtuakseen. Kaikista juuri se yksi muotti on ollut ylivoimaisesti paras ja kaunein. Nyt hyväksyttäviä muotteja on 200 ja kun toinen muotti saakin kehuja, tuntuu se itsestä pahalta kun se kehuttu muotti ei ollutkaan oma.

 5. SK

  Muuten loistava teksti ja pystyn näin koko ikäni hoikkana eläneenä samaistumaan, mutta miinusta siitä että linkitit selluliitin isoihin tai lihaviin naisiin. Selluliittiä voi olla kenellä tahansa, hoikalla ja lihavalla – se ei todellakaan ole vain ”läskien” juttu!

Vastaa