Jos lapsesi on kiusaaja, vika on sinussa!

30.10.2019
Tässä on postaus jonka jaan vähintään kerran vuodessa ja se on kaikkien aikojen luetuin postaukseni -hyvä niin!Sain tänään 11:00 teksiviestin tyttäreltäni koulusta: Kun mä pelasin jalkapalloa, mä laitoin mun takin maalin viereen. Siellä oli kuudes luokkalaisia jotka ei pitäneet meistä vitosista. Kun mä menin ottamaan mun takkia, se oli työnnetty roskiin, kaiveltu taskut ja ne laitto mun bussikortin siihen päälle.

Soitin heti tyttärelleni ja hän vastasi itkien puhelimeen. Hän oli yksin vessassa itkemässä, koska ei halunnut mennä itkuisena luokkaan. Soitin heti opettajille ja he hakivat Alynan ja selvittivät tilanteen. He löysivät kyseiset pojat, pitivät heille puhuttelun ja he joutuivat pyytämään Alynalta anteeksi. Opettaja ilmoitti myös ottavansa yhteyttä poikien vanhempiin. Tuo teko ei onneksi ollut suoraan kohdistettu Alynaan, vaan poikia ilmeisesti ärsytti, että vitoset saivat kenttävuoron. Kiitin opettajaa siitä miten hyvin hän toimi, mutta sanoin, että olen vielä niin vihainen asiasta, että en osaa sanoa mitä me tehdään tai halutaanko mitä jatkotoimenpiteitä. Sanoin, että tuollainen on hyvin nöyryttävää, kun sun omaisuus heitetään roskiin ja lapsi joutuu sen koulun edessä sieltä kaivamaan ja sen jälkeen itkemään yksin vessassa.

Ennen kuin päästän teidät lukemaan alla olevaa postausta, sanon yhden asian: Tuollainen käytös on TODELLA rumaa ja sellaista ei tapahtuisi, jos vanhemmat kotona opettaisivat lapsilleen, miten toisia ihmisiä kuuluu kohdella!
Joku sanoi, että seura tekee myös kaltaisekseen vaikka kotona vanhemmat tekisivät kaikki oikein. Niin tekee, mutta meidän vanhempien tehtävä on seurata omien lasten käytöstä, seurata kenen kanssa he liikkuvat, muuttuuko käytös uusien kavereiden myötä jne. Itse huomaan aina, kun lapseni käytös muuttuu syystä tai toisesta ja syy miksi huomaan sen, on se, että olen LÄSNÄ! En ole puhelin kädessä kun lapseni tulee koulusta ja puhuu minulle.

Mutta, pidemmittä puheitta, päästän teidät tärkeän aiheen pariin, jonka kirjoitin ensimmäisen kerran vuonna 2016. SAA JAKAA!

Julkaisun kaikki kuvat on ottanut Pauliina Mattila.


12.9.2016

Otsikko on aika raju mutta jos jaksat lukea otsikkoa pidemmälle, selviää sinulle miksi otsikko pitää täysin paikkaansa.

Törmäsin Jocka Träskbäckin jakamaan videoon, jossa koulukiusaaja sai yllättäen turpaansa kiusatulta. Lueskelin ihmisten kommentteja postauksen alla ja päätin osallistua keskusteluun, koska kolmen lapsen äitinä minulla on myös omakohtaisia kokemuksia aiheesta.
Tämän videon kommenteissa osa oli sitä mieltä, että oli täysin oikein, että kiusattu puolusti itseään nyrkein, osa oli taas sitä mieltä, että väkivalta ei ole koskaan ratkaisu tälläisissa tilanteissa ja osa oli sitä mieltä, että kiusaajien kuuluisi saada vähintäänkin samalla mitalla takaisin, ellei jopa enemmän.
Itse olen sitä mieltä, että itseään pitää puolustaa ja kyllä, olen jopa neuvonut lapsiani lyömään takaisin. Painotan sanaa takaisin. En koskaan hyväksyisi sitä, että lapseni kiusaisi muita tai aloittaisi tappelua muuten vain. Olemme keskustelleet aiheesta lasten kanssa useasti ja sanon heille aina, että takaisin lyödään vain silloin kun on pakko. Toistan: VAIN JOS ON PAKKO. Kaikki eivät ole tästä samaa mieltä, esimerkiksi osa opettajista koulussa. Meillä oli joskus tilanne kun poikani luokalla oli eräs poika, joka kiusasi muita jatkuvasti ja poikani oli yksi heistä. Usein kiusaaminen oli suullista haukkumista, homottelua ja muuta henkistä kiusaamista, mutta myöhemmin alkoi fyysinen kiusaaminen -töniminen, tavaroiden päin heittely, kamppiminen ja lyöminen. Otimme yhteyttä opettajiin ja heidän vastaus oli -”selvitetään tämä puhumalla”.

Puhuimme asiasta monta kertaa. Kun puhuminen ei auttanut, sanoin pojalleni eräänä iltana, että ”seuraavan kerran kun hän koskee sinuun, annat samalla mitalla takaisin”. Poikani vastasi, että ei hän saa koska opettajat ovat kieltäneet. Sanoin hänelle, että jos joudut vaikeuksiin kun puolustat itseäsi, niin minä voin sitten tulla kertomaan opettajalle mitä käskin/neuvoin tekemään.
Niinhän siinä kävi, että kun kiusaaja sai ensimmäisen kerran samalla mitalla takaisin, meni hän asiasta itkemään opettajalle, jolloin poikani joutui puhutteluun ja minun oli tultava myös paikalle.
Sanoin suoraan opettajalle, että minä olin näin neuvonut. Opettaja oli tästä ihmeissään ja sanoi, että ”meillä kyllä hoidetaan nämä puhumalla”. 
Sanoin opettajalle, että puheet eivät ole auttaneet, sitä ollaan teidän kanssa yritetty. Kenenkään ei kuulu ottaa turpaan muuten vaan, jokaisen kuuluu saada puolustaa itseään. Jos sama jatkuu, tulee kiusaaja saamaan samalla mitalla takaisin, joka kerta.

Kiusaaminen loppui siihen. Jopa kiusaajan isä sanoi pojalleen ”toivottavasti sait kunnolla turpaasi” kun hän kuuli miten poika oli jo pidemmän aikaa kiusannut muita.
Tämä on aihe josta ei voi koskaan puhua liikaa. Kiusaamista tapahtuu joka päivä ja tästä päästäänkin itse otsikkoon. Jos lapseesi on koulukiusaaja, vika on sinussa.”
Jokainen vanhempi ajattelee juuri nyt –minä kyllä olen opettanut lastani käyttäytymään ja kieltänyt kiusaamasta -varmasti näin on, en epäile sitä yhtään. Mutta oletko miettinyt minkälaista esimerkkiä annat lapsellesi? Nyt jokainen teistä miettii -Miten niin, en minä kiusaa ketään?!

Kirjoitin jokin aika sitten ”Are we all bullies” -blogi kirjoituksen. Sen voit lukea tästä. Kerroin kuinka meistä kaikista oli tullut kiusaajia -”some-kiusaajia”. Kun näemme kuvan tutusta tai jostain julkisuuden henkilöstä jolla on päällään jotain erikoista, jaamme kuvaa ja nauramme sille. Jos joku esiintyy videolla hauskasti(tahtomattaan) jaamme sitä ja nauramme sille. Oikeutamme kiusaamisen usein sanomalla, ”jos olet hakeutunut julkisuuteen, on sinun pystyttävä ottamaan vastaan kritiikkiä”. Ei se ihan niin mene. Jos ihminen on julkisuuden henkilö, ei muilla pitäisi olla oikeutta sanoa hänestä sitä mitä sylki suuhun tuo.

Nyt kun lapsesi, jolle olet opettanut(sanonut), että ketään ei saa kiusata, näkee postauksesi jossa haukut muita tai kun hän kuulee sinun puhuvan pahaa muista, mitä luulet, että se opettaa lapsellesi?
”Tee niin kuin minä sanon, älä niin kuin minä teen” -malli ei vain yksinkertaisesti toimi lasten kasvatuksessa. Sinun on näytettävä esimerkkiä! Kun juttelet ystäviesi kanssa puhelimessa ja haukut toista ystävääsi johon sinulla juuri meni hermot, mitä luulet lapsesi joka kuulee tämän, oppivan tästä?Kyllä, vaikka et sitä huomaa, lapset kuuntelevat mitä puhut, katsovat mitä teet ja ottavat siitä esimerkkiä.

Kuvittelin opettavani lapsilleni oikein hyvin miten pitää muita kohdella ja ettei ketään saa kiusata, kunnes eräs päivä katsoin meikkivideota YouTubesta.
Eksyin hieman pullean, ujon ja omituisen näköisen tytön videolle, joka käytti halppis-meikkejä ja mielestäni meikkasi jopa vähän hassuti. Hänen puhe oli myös hieman tökeröä. Menin näyttämään tätä videota ystävälleni ja naureskelimme tälle huvittuneena. Yhtäkkiä poikani tuli viereeni katsomaan mille me naurettiin. Huomasin heti, että häntä se ei naurattanut. Poikani sanoi minulle: ”Mom, miksi sä teet noin?! Toi tyttö on tehnyt tuon videon tosissaan, ei se ole tehnyt sitä tarkoituksella hauskaksi.”
Samalla sekunnilla tajusin miten paskasti olin tehnyt ja miten huonoa esimerkkiä näytin. Minua ei ole eläissäni hävettänyt niin paljon kun mitä sillä hetkellä hävetti. Se oli opetus jota en ikinä unohda.
Sen jälkeen olen tarkkaan miettinyt mitä sanon ja teen varsinkin kun lapseni ovat lähettyvillä.

Joten kyllä, jos lapsemme kiusaa muita, syy on meissä. Vanhempina meidän kuuluu opettaa mikä on oikein mutta mikä tärkeintä, meidän on annettava hyvä esimerkki teoilla.

Varmasti muistatte itsekkin minkälaista koulussa oli (kiusatut muistavat ainakin). Se oli todella raskasta aikaa jos toiset olivat sinua vastaan(kiusasivat), silloi olisi varmasti helpottanut, jos edes yksi olisi tullut väliin.
Puhukaa kiusaamisesta lastenne kanssa. Rohkaiskaa heitä menemään väliin, jos he näkevät, että toisia kiusataan. Ja, ennen kaikkea, näyttäkää heille hyvää esimerkkiä, silloinkin kun kuvittelet etteivät lapsesi kuuntele tai näe mitä teet.kuvaLue jatkokirjoitus ”Opetatko lapsesi lyömään takaisin, vai kääntämään toisen posken” tästä.
Julkaisua saa ja pitääkin jakaa, jotta saadaan kiusaaminen loppumaan! <3Tähän loppuun haluan lisätä videon joka kertoo kiusaamisesta. Videolla näyttelee poikani Daniel(kansikuvassa). Hän esitti kiusaajaa ja hän kertoi, että pelkästään kiusaajan esittäminen teki pahaa.

Jos tykkäät päivityksistäni, niin tule seuraamaan julkaisuja myös Instagramissa. Seuraa alonakuusisto tiliäni tästä.

11

Vastaa