Ajattelin, että Suomi on paska maa, kunnes muutin pois täältä

Tänä päivänä hävettää edes kirjoittaa kyseistä otsikkoa,   mutta jos olen rehellinen, niin tuolla tavalla ajattelin parikymppisenä. Nuorempana olen kokenut jonkin verran niin sanottua “ryssittelyä” venäläisen syntyperäni vuoksi.  Se ei kuitenkaan johtanut ahdistukseen asti, mutta sai minut silti ajattelemaan, että  suomalaiset ovat juntteja.
Jostain syystä suomalaisten hiljaisuus ja “jurous” oli ärsyttävää, ja kuvittelin, etten ikinä tottuisi siihen. Venäläiseen äänekkääseen ja räiskyvään luonteeseen tottuneena suomalaisten hiljainen ja etäinen käytös oli mielestäni outoa. Ihmettelin usein, miten  suomalaisten perheissä oltiin niin hiljaisia ja ”asiallisia”. Heillä sukulaiset saattavat käydä kylässä vain kahvilla. He istuvat pöydän ääressä rauhallisesti, juttelevat hetken ja  lähtevät kotiin. Meillä, minun perhe tulee yleensä kylään viikonlopuksi ja usein myös ilmoittamatta.

Olin myös sitä mieltä, että Suomessa ei ole mitään tekemistä. Täällä on pimeää, kylmää, eikä mitään mahdollisuuksia menestyä elämässä. Ajattelin, että muutan Suomesta pois heti, kun siihen on mahdollisuus. 

Taisin olla 24-vuotias, kun tapasin amerikkalaisen miehen ja muutin rakkauden perässä Amerikkaan. Asuimme silloisen mieheni kanssa Amerikassa vuoden verran ja sieltä muutimme Italiaan. Ei  kestänyt aikaakaan, kun amerikkalaisten puheliaisuus ja ystävällisyys alkoi ärsyttämään. Minnekkään ei saanut mennä rauhassa ilman, että joku kysyi ”hei, miten menee?”. Alkuun tietysti vastasin heille kertomalla miten minulla menee, kunnes ymmärsin, ettei heitä kiinnostanut vastaus ollenkaan, ”Hey, how are you?” Ei oikeasti ollut kysymys, vaan se oli vain lausahdus, johon kuului vastata ”Good, and you” ja sitten vain jatkaa matkaa. 

alona_kuusisto_poseland
Tässä oli jotkut kissanristiäiset, joihin osallistui aina koko kylä. Näitä oli melkein joka kuukausi.


Ei mennyt aikaakaan, kun tuli ikävä Suomea ja aloin näkemään asiat ihan eri valossa. Vaikka suomalaiset eivät olleet puheliaita, olivat he ainakin aitoja. Jos suomalainen kysyy, ”miten voit, hän oikeasti odottaa vastausta.”

Italiassa asuminen oli ihan omanlainen kokemus. Asiat eivät sujuneet niin kuin piti. Viranomaiset tekivät töitä miten sattuu ja heitä ei asiakkaiden palveleminen kiinnostanut. Jos lähdit hoitamaan jotain asiaa, jota varten oli varattu aika, oli hyvin mahdollista, että ketään ei ollut vastassa, kun saavut paikalle. Työntekijät saattoivat lähteä lounaalle, kun heillä oli nälkä tai jokin ystävä tuli heitä tapaamaan. Lappu luukulle ja asiakkaat vain odottavat. Autoilijat jättivät autoja keskelle tietä, kun he vaikka halusivat hakea kahvilasta kupposen kahvia. Muut autoilijat sitten odottelevat tööttäilen, kun herra tai rouva päättää saapua paikalle ja jatkaa matkaa. 

Kesäisin Italiassa oli niin kuuma, että ulkona ei voinut olla. Jos menimme lasten leikkipuistoon, olivat kaikki keinut ja liukumäet niin kuumia, ettei niissä voinut olla polttamatta itseään. Ainoa vaihtoehto missä päivää pystyi viettämään, oli alueen uima-altaalla. Uskokaa tai älkää, siihenkin kyllästyi.

alona-kuusisto-blogi
Jos pitäisi valita ainainen kuumuus tai Suomen vaihteleva ilmasto, niin valitsen Suomen. Sen jälkeen kun asuimme Italian kuumuudessa viisi vuotta, Suomen harmaa syksy oli ihan luksusta!

daniel_malone_poseland
Daniel on asunut Amerikassa nyt puolitoista vuotta ja hän olisi jo valmis muuttamaan takaisin. On ollut jo vuoden. Tietysti asiaan vaikuttaa vallitseva koronatilanne ja 11 kuukautta kestänyt karanteeni. Mutta, kyllä hän sanoi jo ennen koronaa, että jos hän ei tavoittelisi ammattia Amerikkalaisessa jalkapallossa, ei hän haluaisi asua Amerikassa. Daniel on kertonut, että hän arvostaa elämää Suomessa nyt paljon enemmän kuin mitä aikaisemmin. 

“Joskus on lähdettävä kauas, jotta näkee lähelle” -sanonta pitää täysin paikkaansa. 

En missään nimessä vaihtaisi kokemuksia ulkomailta pois, sillä ilman niitä, en osaisi arvostaa elämää Suomessa.

Suomalaiset asiat, joita ikävöin ulkomailla asuessani:

 • -Asioiden toimivuus ja terveydenhuolto 
  • Jos hampaassa on reikä, saat ajan pian lääkäriin ja pääset sen hoitamaan ilmaiseksi. Amerikassa reiän paikkaaminen saattaa maksaa 400-700€.
  • Jos tulet kipeäksi, voit varata ajan lääkäriin, miettimättä onko sinulla siihen varaa vai ei.
 • Julkinen liikenne
  • Liikkuminen julkisilla on erittäin helppoa, ainakin kaupunkialueilla. 
  • Lapset voivat huoletta liikkua kavereiden kanssa. Daniel ei tällä hetkellä pääse näkemään ystäviä, ilman vanhempien apua. Ei ole busseja tai muita julkisia kulkuvälineitä, millä hän voisi liikkua. Ainoa kulkuväline on polkupyörä, mutta matkat ovat niin pitkiä, ettei niitä pyörällä poljeta.
 • Suomalainen ruoka.
  • Amerikkalainen ruoka on todella prosessoitua, niin prosessoitua, että sen saattaa maistaa. Amerikassa käytetään todella paljon rasvaa ruoanlaitossa ja ruokia uppopaistetaan melkein kaikkialla. Minua katsottiin usein kieroon, kun pyysin riisiä ja kanaa ilman voita.
  • Pika ravintoloita oli joka puolella, mutta terveellistä ruokaa sai etsiä etsimällä. Tänä päivänä niitä on onneksi jo enemmän.
 • Yksityisyys.
  • Suomessa voit käydä kaupassa ihan rauhassa, ilman että sinua häiritään sen kummemmin. Myös naapurit antavat sinun olla hyvin rauhassa. Amerikassa naapurit ovat koko ajan ovellasi, milloin mistäkin syystä. Joka kerta kun naapurin ”Karen” kokkasi jotain erikoista, toi hän maistiaisia myös meille. Alkuun se oli ihan kiva ele, mutta kun se tapahtui joka päivä, ja samalla kun hän jäi pariksi tunniksi vaihtamaan kuulumisia, alkoi se olla jo vähän raskasta. 
 • Turvallisuus.
  • Suomessa on todella turvallista asua. Rikollisuus on täällä paljon vähäisempää kuin monessa muussa maassa. Myös työttömäksi jääminen ei Suomessa ole yhtä pelottavaa kuin esimerkiksi Amerikassa. Jos Suomessa jäät työttömäksi, voit turvautua siihen, että saat valtiolta apua. Tätä samaa turvallisuutta ei ole Amerikassa. 
 • Puhtaus.
  • Suomessa kun järjestetään Vappujuhlat, on kaikki siivottu seuraavaan aamuun mennessä. En edelleenkään tiedä miten tämä on mahdollista, mutta niin se vain on. Suomessa melkein kaikkialla on puhdasta. Näin ei ole kaikissa muissa maissa. Asuimme Italiassa ja siihen aikaan Napoli oli yksi iso roskakasa. Roskaa oli niin paljon, että se oli todella kuvottavaa. Ihmiset heittivät roskia kaduille. Katujen varsilla oli isoja kasoja roskapusseja, ja ne lojuivat siellä kuukausi tolkulla.italy-trash-napoli

Se mitä toisin Suomeen ulkomailta, olisi kohteliaisuus muita ihmisiä kohtaan. Amerikassa ihmiset ovat ystävällisempiä,  jos seisoin kauppajonossa ja minua edellä olevalla oli enemmän ostoksia kuin minulla, päästivät he minut eteensä. He jopa vaativat sitä, että menen heidän edelle. Ihmiset ovat ystävällisiä tuntemattomille ja saattavat kutsua sinut kotiisi tai auttaa sinua ilomielin, jos tarvitset apua jossain. On sanomattakin selvää, että Suomessa ei ihan niin helposti kohdata tuntemattomia ihmisiä. Kaupassa ei mielellään oteta katsekontaktia toiseen, ellei ole ihan pakko. Voit asua naapurisi kanssa vierekkäin a jopkymmeniä vuosia ilman, että koskaan vierailette toistenne kotona. 

Omassa arjessa näkyy suomalaisuus, mutta meillä näkyy myös amerikkalaisuus sekä tietysti venäläisyys. Olemme paljon keskenämme ja nautimme suomalaisesta luonnosta kelillä kuin kelillä. Kutsumme välillä naapurimme kylään ja käymme välillä heillä grillaamassa, mutta saamme kuitenkin asua ihan rauhassa ilman, että naapurit olisivat ovella joka päivä. Venäläisyys näkyy meillä siten, että meillä on äänekästä ja elämme tunteella. Perheeni on meillä hyvin usein kyläilemässä ja he saattavat viettää meillä useita päiviä sen sijaan, että kävisivät vain kahvilla.

Tälläkin hetkellä kirjoitan tätä kirjoitusta keittiön pöydän ääressä ja meillä on täällä vieraana äitini sekä hänen mies Harri. Äitini tekee ruokaa ja Harri katsoo ampumahiihtoa. He jäävät yöksi tai kahdeksi. Voi olla, että ovat pidempäänkin, en tiedä, eikä minua kiinnosta. He saavat olla täällä niin kauan kuin haluavat. Meille perhe on aina tervetullut.


Näin itsenäisyyspäivän aikana on kiva pysähtyä ja pohtia, miten hyvin asiat meillä oikeasti ovat. Olen ylpeä siitä, että olen suomalainen ja siitä, että saan asua Suomessa. 

Mitä suomalaisuus sinulle merkitsee ja mitä ajatuksia sinulla on Suomessa asumisesta? Olisi kiva kuulla teidän mietteitä ja kokemuksia Suomesta.

 

20

Tällä artikkelilla on 5 kommenttia

 1. viiavilhelmsson

  Mulle tuli sun tausta kokonaan uutena asiana, tätä oli tosi mielenkiintoista lukea kun oon aina miettinyt että miten amerikkakin liittyy teidän perheeseen! Ihana postaus ?

 2. Eira

  Olipa tärkee muistutus! Mä nimittäin oon täysillä pyrkimässä Espanjaan. Mulle on varmaan tarpeellista nähä kauempaa että osaan kunnolla nähä Suomen asiat?

 3. lifealasara

  Olipa hyvä kirjoitus! ?? kiva kuulla kokemuksia ulkomailta! Haluan ehdottomasti muuttaa jossain vaiheessa ulkomaille, mutta tiedän jo valmiiksi, että Suomen toimivuutta ja puhtautta tulee kova ikävä ?

 4. Dc

  Autisti

Vastaa